вівторок, 29 квітня 2008 р.

Вільна боротьба

Пам’ять невмируща
У понеділок у Палаці спорту «Юність» відбувся юнацький турнір з вільної боротьби – Меморіал заслуженого тренера України Миколи Сафошина.
Микола Данилович Сафошин у 50 – 70-х роках минулого століття вивів у майстри не одне покоління запорізьких борців, до того ж не тільки «вільників», а й «класиків», у тому числі й таких, як заслужені тренери СРСР Едуард Кляхін і Євген Чертков, дворазовий чемпіон світу Сергій Рибалко, срібний призер Олімпійських ігор Шота Ломідзе. Майже 27 років тому цей авторитетний тренер пішов з життя. Але пам'ять про нього живе, і, в першу чергу, завдяки меморіальному турніру, який був традиційним, потім через фінансові проблеми кілька років не проводився, але нині завдяки зусиллями одного з учнів Миколи Сафошина майстра спорту Миколи Авраменка і за підтримки Благодійного фонду «Патріот Запоріжжя» відродився.
В урочистому відкритті змагань, а потім і в нагородженні переможців і призерів турніру взяли участь відомі запорізькі борці, котрим путівку в життя дав Микола Сафошин. Біографії багатьох з них викликають повагу не тільки завдяки спортивним здобуткам: Володимир Ларін тривалий час працював на керівних посадах на автозаводі «Комунар», полковник спецпідрозділу «Овен» Володимир Клименко виконував інтернаціональний обов’язок у В’єтнамі та Афганістані, Володимир Паміров очолює облраду профспілки працівників кооперації та інших форм підприємництва, Валерій Дудченко став заслуженим тренером України, а Юрій Проценко є ветераном освітянської ниви.
Звертаючись до юних спортсменів, Микола Авраменко сказав: «Мені дуже приємно згадувати про Миколу Даниловича, котрий був не тільки блискучим наставником, а й дуже чуйною людиною, що можуть підтвердити всі його учні. Тож хай сьогоднішнє свято боротьби буде своєрідною даниною пам’яті про нашого тренера». Ці слова стали лейтмотивом змагань, які порадували своєю видовищністю.
Турнір розпочався матчевою зустріччю збірних команд господарів і гостей, у якій перемогу святкували запорізькі юнаки – 8:2. А в особистій першості найсильнішими у своїх вагових категоріях стали: 42 кг – Іван Мовила, 46 кг – Дмитро Герасимов, 50 кг – Дмитро Прядко, 54 кг – Кирило Лобачов (усі – СДЮШОР «Спартак», Запоріжжя), 58 кг – Василь Сивак (СК «Сокіл», Чернігівка), 63 кг – Вадим Блажко (Дніпропетровська обл.), 69 кг – Ростислав Тира (СДЮШОР «Спартак» (Запоріжжя), 76 кг – Кирило Прилепський (Дніпропетровська обл.), 85 кг – Володимир Ільченко (СДЮШОР «Спартак», Запоріжжя), 100 кг – Олександр Пилипенко (Дніпропетровська обл.).
У нагороду переможці та призери отримали призи, медалі й дипломи, а всі учасники змагань – пам’ятні вимпели і значки.
На знімку Наталії М’ячиної: фото на згадку – переможці та призери Меморіалу Миколи Сафошина разом з його посивілими учнями
.

Немає коментарів: