пʼятницю, 26 березня 2010 р.

Фізична культура і здоров’я





«Здоровий учитель, здоровий учень, здорові батьки»
Фестиваль під такою назвою був проведений минулого тижня у Запорізькій спеціалізованій школі І – ІІІ ступенів № 100, що розташована в Бородінському мікрорайоні Запоріжжя.
«Тут початок всіх доріг 
І ключі духовності. 
Нас веде шкільний поріг 
В храм добра і совісті».
Це рядки з гімну школи, й вони передають ту атмосферу, в якій учень перебуває протягом усіх років навчання. До речі, саме на порозі школи кожного з гостей фестивалю зустрічали хлопці й дівчата, які пропонували взяти участь в анкетуванні, мета якого – з’ясувати ставлення дорослих до моделі «Школа сприяння здоров’ю», запровадження якої в цьому навчальному закладі розпочалося сім років тому, дізнатися про враження від фестивалю. 
В основу моделі «Школа сприяння здоров’ю» покладено програму «Здоровий учитель, здоровий учень, здорова родина», автором якої є визнаний запорізький фахівець у сфері оздоровлення Раїса Парубець. Аби пересвідчитися в доцільності цієї програми, на фестиваль завітали вчені із обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Запорізької державної інженерної академії, голова Запорізької обласної організації партії «Справедливість» Василь Хотлубей і його кримський колега Геннадій Алексєєв. Не було тільки представників районного відділу освіти, як це не дивно. 
Після музичного вітання у виконанні учасників шкільної художньої самодіяльності директор школи Олександра Дмитрівна Сежченко провела презентацію фестивалю, під час якої за допомогою слайдів та діаграм продемонструвала, наскільки важливе місце посідає турбота про здоров’я учнів у спеціалізованому навчальному закладі з економіко-біологічною спрямованістю. Як насідок, захворюваність школярів протягом минулого року знизилася з 60,3 до 44,7 відсотка. Коли був оголошений карантин, спричинений епідемію грипу, школа № 100 могла б і не припиняти навчальний процес. 
«Людина - це найвище створення земної природи, але для того, щоб насолоджуватися життям у повному обсязі, потрібно бути, в першу чергу, здоровим, - наголошувала у своєму виступі Раїса Парубець. – Тому ми залучаємо до участі в нашій моделі здорового способу життя і учнів, і вчителів, і батьків. Не можна обмежуватися уроками фізкультури. Потрібні спеціальні вправи у комплексі з масажем, кисневі коктейлі, і, що важливо, позитивний настрій. Доброзичливість, усмішка дуже важливі для прекрасного здоров'я і самопочуття. Після трихвилинних пауз підвищується настрій, зміцнюється імунітет, організм відчуває прилив сил, енергії, підвищується працездатність педагогів і успішність дітей».
Отримавши від Раїси Федотівни своєрідний медитаційний імпульс «Ми здорові, талановиті, успішні», юні учасники фестивалю – від початкових до старших класів – продемонстрували трихвилинні розвантажувальні комплекси вправ, що застосовуються на всіх без винятку уроках. Причому керували цим процесом як класні керівники, так і громадські інструктори з числа самих учнів. І, спостерігаючи за чіткими рухами дітей, виразами їхніх облич, можна було пересвідчитися, що їм до вподоби виконання найпростіших рухів – на розтягування, потягування, нахилів. Адже вони знімають стрес, покращують осанку...Залишається тільки шкодувати, що програма Раїси Парубець знайшла застосування в лічених школах. І тут – неосяжне поле діяльності для освітянських організацій.

Немає коментарів: