неділю, 18 травня 2008 р.

Козацькі розваги

Змагання, що дарують гарт і радість перемог
Того дня веселий гамір наповнив один із мальовничих куточків запорізького парку «Дубовий гай». Обласне управління з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти та науки України проводило тут традиційні спортивно-масові змагання серед учнів профтехосвіти «Козацькі розваги».
Географія учасників цього цікавого заходу доволі широка: це учні ПТУ і ліцеїсти обласного центру, Дніпрорудного, Гуляйполя, Бердянська Мелітополя, Вільнянська – усього 19 команд. Зворушливими піснями про запорізьке козацтво та «команду молодості нашої» їх вітав заслужений працівник культури України Олександр Кириченко.
А потім розпочалися захоплюючі змагання, що мали за мету перевірити не тільки силу і спритність нащадків козацької слави, а й їхню кмітливість. Приміром, конкурс «Влучний стрілець» — своєрідний аналог боулінгу, де роль кулі виконує баскетбольний м’яч, а замість кеглів – пластикові пляшки з підкрашеною водою. Від кожної команди делегувався один учасник, який мав здійснити п’ять кидків м’яча. І ось тут треба було врахувати не тільки траєкторію його польоту, вплив такого фактору, як нерівності земної поверхні. Втім, кільком учасникам вдалося збивати одним кидком по дві пляшки, а коли суддівська колегія підбила перші підсумки, виявилося, що відразу шість «стрільців» мали у своєму активі по три влучання. Для них було влаштоване додаткове випробування яке виграв майбутній автослюсар Андрій Ронжин із Запорізького ВПУ № 27.
— Андрій – різноманітний спортсмен, — розповідає керівник фізвиховання цього навчального закладу Надія Олефір. – Він – воротар футбольної команди нашого училища, грає також у баскетбол, бере найактивнішу участь у спортивному житті нашого колективу. До речі, фізкультурній і спортивно-масовій роботи адміністрація училища приділяє багато уваги, підтримуючи кожен захід. Щодо спортивної бази, вона потребувала ремонту, але це питання вирішено з допомогою наших шефів – заводу «Іскра». Між іншим, у нас налагоджені зв’язки зі спортсменами не тільки цього підприємства, а й ВАТ «Мотор Січ», ЗАТ «ЗАЗ», для яких ми готуємо трудові резерви.
Не менший інтерес викликали змагання з поштовху двох 16-кілограмових гирь. Переможцем став майбутній монтажник будівельних робіт Віталій Руссол із Запорізького професійного ліцею автомобільного транспорту, який здійснив 100 (!) підйомів. Палко вболівав за цього хлопця педагог кімнати школяра Центру дозвілля дітей та юнацтва Орджонікідзевського району Сергій Марич. Він розповів, що тренування в кімнаті школяра за місцем мешкання Віталій почав відвідувати ще восьмикласником і донині присвячує їм по дві години чотири рази на тиждень. Він вже виконує норматив кандидата у майстри з гироваого спорту , але це для нього – не самоціль.
— Я займаюся, так би мовити, для душі, — говорить Віталій Руссол. – А серйозні тренування позбавляють незалежності, вимагають виїзду на змагання. Я ж у вільний час полюбляю бути з рідними.
До речі, й у двох наступних колективних видах програми – метаннях довбні (тієї ж гирі) на відстань та в комбінований естафеті «Як козаки за сіллю ходили» – не було рівних команді ліцею автомобільного транспорту, хоча їй довелося витримати певну конкуренцію з боку земляків з ліцеїв залізничного і водного транспорту, згадуваного вище ВПУ № 27 і ліцею № 29.
— Я бачу закономірність у перемогах учнів ліцею автотранспорту, — каже начальник обласного управління з фізвиховання та спорту Микола Авраменко. – У цьому навчальному закладі керівником фізвиховання працює Євген Васильович Юматов, який має більш ніж двадцятирічний досвід роботи в нашій системі. Це – ерудована людина, котра вважає своєю головною місією виховання фізично міцного підростаючого покоління.

У найзахоплюючому виді програми – перетягуванні каната –перемогу святкували потужні хлопці з команди Запорізького будівельного центру профтехосвіти.
— Чим пояснити
«гегемонію» команд з обласного центру в нинішніх
«Козацьких розвагах»?
– запитуємо заступника начальника управління освіти і науки Запорізької міської ради Валерія Ульянова.
— Мабуть, тим, що на периферії відчувається брак матеріальної бази. Місцеві органи влади мають повернутися обличчя до потреб системи профтехосвіти у цьому питанні.
Втім, навіть ті, хто не увійшов до числа призерів змагань, не вдчували себе переможеними. Бо вони отримали міцний заряд бадьорості, а ще - смачні подарунки від організаторів.

«Спорт для всіх – спільна турбота»
Серед найкращих – наша область
Протягом квітня у нашій країні проводився традиційний місячник «Спорт для всіх – спільна турбота», організований Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту спільно з Всеукраїнським центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Під час місячника було відремонтовано та приведено до ладу 24 тисячі спортивних споруд і майданчиків, чому сприяло залучення 795 тисяч прихильників здорового способу життя й витрачено понад 4 мільйони гривень.
Місячник засвідчив актуальність проблеми, яка існує тривалий час: недостатній рівень розвитку матеріально-технічної бази масового спорту. Дійсно, спортивні майданчики, які мають бути осередками здорового дозвілля, здебільшого занедбані, використовуються не за призначенням, а часто-густо й не мають господаря.
Експертна комісія, яка вивчила й проаналізувала матеріали звітів організаційних комітетів, поданих з Автономної Республіки Крим, областей , міст Києва і Севастополя, визначила 5 переможців місячника. До їхнього числа увійшли Волинська, Донецька, Запорізька, Полтавська і Одеська області. Всі вони будуть нагороджені кубками та дипломами за найкраще проведення місячника, а одна з областей отримає суперприз – сучасний комплекс спортивного обладнання з антивандальними засобами від генерального спонсору – компанії «Інтер Атлетика».
Слід відзначити підвищену активність під час місячника навчальних закладів професійно-технічної освіти нашої області, зокрема з боку викладацьких і учнівських колективів Запорізького педагогічного коледжу, Дніпрорудненського і Пологівського професійних ліцеїв, Мелітопольського будівельного центру ПТО, Мелітопольського ВПУ № 40. Залишається сподіватися, що їхня відповідальність і активність стануть прикладом для решти освітянських організацій наступного року, адже недарма кажуть «Спортмайданчик у дворі дасть здоров’ячко тобі».

Немає коментарів: