понеділок, 6 червня 2011 р.

Фізична культура і здоров’я

«Здоровий учитель, здоровий учень, здорові батьки»
Традиційний фестиваль під такою назвою був проведений нещодавно в Запорізькій спеціалізованій школі І – ІІІ ступенів № 100, що розташована в Бородінському мікрорайоні Запоріжжя.

В основу моделі «Школа сприяння здоров’ю» покладено програму «Здоровий учитель, здоровий учень, здорова родина», автором якої є методист лікувальної фізкультури спортивного клубу ВАТ «Запоріжтрансформатор» Раїса Парубець, визнаний запорізький фахівець у сфері оздоровлення. Аби пересвідчитися в доцільності цієї програми, на фестиваль завітав начальник Запорізького обласного управління з фізичного виховання та спорту Микола Авраменко.
Під час презентації фестивалю, яка проходила на шкільному стадіоні, можна було пересвідчитися, наскільки важливе місце у цьому спеціалізованому навчальному закладі з економіко-біологічною спрямованістю посідає програма «Здоров’я», що реалізується з 2003 року. Раїса Федотівна має надійного помічника в особі заступника директора ЗСШ № 100 Сергія Скворцова. Він є куратором і натхненником в реалізації програми, яка торік стала дипломантом обласної виставки «Освіта Запорізького краю-2010».

«Людина - це найвище створення земної природи, але для того, щоб насолоджуватися життям у повному обсязі, потрібно бути, в першу чергу, здоровим, -- наголошувала у своєму виступі Раїса Парубець. – Тому ми залучаємо до участі в нашій моделі здорового способу життя і учнів, і вчителів, і батьків. Не можна обмежуватися уроками фізкультури. Потрібні спеціальні вправи у комплексі з масажем, кисневі коктейлі, і, що важливо, позитивний настрій. Доброзичливість, усмішка дуже важливі для прекрасного здоров'я і самопочуття. Після трихвилинних пауз, які ми запроваджуємо в цій школі сьомий рік поспіль, підвищується настрій, зміцнюється імунітет, організм відчуває прилив сил, енергії, підвищується працездатність педагогів і успішність дітей. Дуже важливо, щоб ці «трихвилинки» мають продовження й у позаурочний час».
Отримавши від Раїси Федотівни своєрідний медитаційний імпульс «Ми здорові, талановиті, успішні», юні учасники фестивалю – а це близько 1300 учнів від початкових до старших класів – продемонстрували трихвилинні розвантажувальні комплекси вправ, що застосовуються на всіх без винятку уроках. Причому керували цим процесом як класні керівники, так і громадські інструктори з числа самих учнів. І, спостерігаючи за чіткими рухами дітей, виразами їхніх облич, можна було пересвідчитися, що їм до вподоби виконання найпростіших рухів – на розтягування, потягування, нахилів. Адже вони знімають стрес, покращують осанку... Головний же здобуток впровадження «три хвилинок» - 98 відсотків учнів протягом навчального року не пропустили жодного заняття через хворобу.

Немає коментарів: