пʼятницю, 16 квітня 2010 р.

Ювілеї

СПОРТИВНА КУЗНЯ БЕРДЯНСЬКА
16 квітня своє перше п’ятиріччя відзначає факультет естетичного та фізичного виховання Бердянського державного педагогічного університету, невід’ємною складовою якого є кафедра фізичного виховання. Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з її керівником заслуженим тренером України Геннадієм ШИЛКІНИМ.

— Наша кафедра була заснована 58 років тому. Доля розпорядилася так, що я займаю цей пост вдруге. Вперше очолював колектив викладачів у другій половині 60-х років – до обрання головою обласної ради студентського спортивного товариства «Буревісник». Повернувся до Бердянського педінституту майже двадцять років тому і з тих пір керую кафедрою. Мені поталанило, що тривалий час ректором вузу був майстер спорту Юрій Маркович Лизогуб, за сприяння якого вдалося створити при вузі жіночу баскетбольну команду «Чайка». При ньому в навчальному закладі успішно розвивалися легка атлетика, гімнастика, плавання (тоді ще в нашому місті функціонував басейн), волейбол. Наші студенти в складі молодіжної збірної України ставали призерами чемпіонату світу з гандболу… Протягом останніх п’яти років кафедра фізвиховання входить до складу факультету естетичного та фізичного виховання, і, хоча при ньому ще функціонують кафедри музики та хореографії, наш декан кандидат педагогічних наук Лілія Василівна Макаренко всіляко підтримує новації в навчальному процесі, наукові розробки, позитивно ставиться до розвитку студентського спорту, сприяючи як проведенню вузівських змагань, так і участі студентів у турнірах більш високого рангу.
— Хто складає кадровий потенціал кафедри фізвиховання?
— Кількісний склад працівників кафедри – 17 фахівців. Із низ дванадцять є нашими випускниками.  
— Яким чином оцінюється рівень фізичної підготовленості студентів? 
— По перше зазначу, що, навчаючись на перших двох курсах, студенти відвідують заняття з фізичного виховання двічі на тиждень, на старших курсах – по одному разу. Традиційно впродовж навчального року функціонують  секції з цих видів спорту, а також із важкої атлетики та пауерліфтингу, спортивної гімнастики, акробатики, боксу, групи загальної фізичної підготовки. Сформовані дві спеціальні медичні групи, які працюють зі студентами всіх факультетів та інституту філології БДПУ. Кожного року в травні ми проводимо державне тестування, за допомогою якого маємо реальні результати фізичної підготовки кожного студента і згідно  з ними  розробляємо факультетські робочі програми з фізичного виховання на наступний навчальний рік.
— Яка спортивна база є у вашому розпорядженні?
— На жаль, власна база університету обмежується двома залами – волейбольним (18м х 8м) і гімнастичним (20м х 10м). Тож проблему вирішуємо  завдяки особистим дружнім стосункам, що склалися в мене з директором міського Палацу спорту Ігорем Уссом. А от на стадіон «Торпедо» нам вхід заборонено – вимагають орендну плату, а грошей на неї в нас немає. Доводиться для навчального процесу використовувати набережну й пляж, де, між іншим, є непогані тренажери. Водночас студенти дихають цілющим морським повітрям. Тож природний фактор використовуємо на сто відсотків.    
— На кафедрі ведеться наукова робота?
— Так, за чотирма основними напрямками: фізична реабілітація, фізичне виховання різних груп населення, олімпійський і професіональний спорт, професійна підготовка вчителя фізичної культури. Тільки за останнє п’ятиріччя працівники кафедри підготували близько 100 наукових праць. Найвагоміші з них – чотири навчальні посібники, опубліковані з грифом Міністерства освіти України. Значний внесок у розвиток науки на кафедрі вносять 9 аспірантів, які навчаються  заочно в магістратурі Запорізького класичного приватного університету або Національному педагогічному університеті імені Драгоманова. До захисту дисертацій готуються заслужений тренер України з пауерліфтингу доцент Леонід Котенджі, старший викладач Павло Шмигов, викладачі Людмила Коновальська,  та Руслан Літус та інші. Ми постійно організовуємо науково-практичні конференції. Остання, минулого року, мала статус міжнародної і була присвячена проблемам здоров'я і перспективам розвитку спорту в сучасному світі. Крім того, на кафедрі постійно діють студентські наукові гуртки, в яких активна молодь залучається до вивчення функціонального стану організму та соціологічних опитувань.
— Геннадію Миколайовичу, які спортивно-масові та фізкультурно-оздоровчі  заходи проводяться у вашому університеті?
— Цей пріоритетний напрямок роботи наша кафедра здійснює спільними зусиллями зі спортивним клубом БДПУ, який очолює Павло Шмигов, випускник нашого навчального закладу. До речі, очолювана ним чоловіча баскетбольна команда торік виборола третє місце в чемпіонаті області серед вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації.  Основний акцент ми робимо на масове залучення студентів до участі у всіляких змаганнях. Згідно з планом роботи спортивного клубу традиційно проводяться дві спартакіади університету – серед факультетів  (з 10 видів спорту) та серед спортивних груп факультету естетичного і фізичного виховання (з 11 видів спорту). Перший етап спартакіад проводиться восени і є підготовчим. На цьому етапі передбачено проведення кубкових змагань і турнірів з різних видів спорту, які включають окремі залікові види, а також проведення внутрішніх факультетських змагань на першість серед студентів груп та курсів для виявлення найсильніших спортсменів. Найбільш популярними та масовими заходами серед студентів університету є легкоатлетичні кроси та пробіги, туристичні походи й зльоти, змагання з волейболу, баскетболу та міні-футболу.
— Назвіть, будь ласка, найзначніші спортивні досягнення студентів БДПУ.
— Найвагоміші здобутки мають наші майстри пауерліфтингу. Заслужений майстер спорту Сергій Певнєв – чемпіон Всесвітніх ігор-2009 з неолімпійських видів спорту , бронзовий призер чемпіонату світу. Олександр Богданов — бронзовий призер чемпіонатів Європи та світу серед юніорів, Андрій Неліпа – чемпіон України серед студентів. У загальному заліку збірна команда БДПУ з пауерліфтингу посіла шосте місце серед 52 ВНЗ України, а Запорізька область завдяки цьому – друге місце. Член      національної збірної України з ушу Вікторія Каліберда позаторік виборола титул срібної призерки чемпіонату Європи. Срібним призером чемпіонату України є наша команда зі спортивної аеробіки, кольори якої захищають майстри спорту Оксана Жавновата, Анастасія Ісаєвська, Олена Поліняк.
— Ви, керуючись міркуваннями скромності, не згадуєте жіночу студентську баскетбольну команду «Чайка», якій віддали частку своєї душі?  
— Так, «Чайці» я присвятив чимало років свого життя, а зараз передаю свій досвід і знання моїй вірній помічниці Людмилі Коновальській. Я пишаюся досягненнями наших дівчат, які в 2000 і 2001 роках вигравали срібні медалі національних чемпіонатів України, у 2003 – бронзові. У складі збірної студентської команди області баскетболістки «Чайки» двічі ставали призерами Універсіад України. А подивіться в заявки команд нинішньої жіночої Української професіональної ліги: за «Луганські ластівки» виступає Оксана Ставицька, за донецький «Донбас» — Ірина Расторгуєва, за «Дніпро» — Олександра Горбунова і Марина Сазоненко, за столичне «Динамо-НПУ» — Вікторія Шматова. Та найбільше представництво бердянський баскетбол має в запорізькій «Козачці» — Тетяна Панченко, Алла Кулага, Анна Степанова. Є наші вихованки й у зарубіжних клубах: в чемпіонаті Німеччини грає Вікторія Мірчева, в Казахстані – Ганна Зарицька.  Нині наша команда виступає не в елітному ешелоні чемпіонату України, але це пов’язано з тим, що її склад цілком оновлений у порівнянні з минулими роками. Кольори «Чайки» захищають перспективні молоді баскетболістки, які є студентками БДПУ. На базі нашої команди сформовано збірну області, яка захищатиме честь області на Всеукраїнських молодіжних іграх у Миколаєві.
— Отже, будемо сподіватися, що «Чайку», як і ваш факультет, чекає заманлива перспектива майбутніх перемог і звершень
— Спасибі на доброму слові! Намагатимемося примножувати наші славні традиції.
Інтерв’ював Аркадій КОПЕЛІОВИЧ

Немає коментарів: