четвер, 26 листопада 2009 р.

Конференції

На обласному рівні – без альтернативи. У Києві планують дати бій


Минулого вівторка в Палаці культури «Орбіта» відбулася звітно-виборна конференція обласної федерації гандболу. Розпочався цей форум із хвилини мовчання, якою делегати вшанували пам'ять про ветеранів популярної гри, що пішли з життя останніх років.


Президент ФГЗО Павло Михайлик у своїй звітній доповіді зупинився на багатьох аспектах діяльності очолюваної ним громадської організації. Головним досягненням він вважає те, що зусиллями гандбольних клубів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл за участю спортивної громадськості та безпосередньо федерації Запорізька область зберегла за собою реноме всеукраїнського центру гандболу. У чемпіонатах України беруть участь п'ять запорізьких команд, резерв для яких готують три спеціалізовані дитячо-юнацькі школи олімпійського резерву. Усього ж гандболом займаються 2500 жителів нашої області, в тому числі 1800 дітей, з якими працюють 64 тренери. До їхніх послуг – 6 спортивних залів і 26 ігрових майданчиків.


Звичайно, доповідач нагадав, що протягом звітного періоду чоловічий клуб «ZTR» і жіночий «Мотор» неодноразово ставали чемпіонами України, а останніх років у вітчизняній гандбольній еліті прогресує чоловіча команда «ЗНТУ-ЗАБ». Належне було віддане й досвідченим тренерам Леоніду Ратнеру та Георгію Воронову, котрі з «уламків» розформованого «Мотора» спромоглися створити конкурентоздатну команду «Запоріжжя-ЗДІА». До позитиву Павло Михайлик відніс і повернення груп СДЮШОР імені Юрія Лагутіна до Палацу спорту «ЗАБ».


Критичні стріли доповідач випустив у бік керівників Федерації гандболу України, які взяли на себе зобов’язання щорічно проводити Міжнародний меморіал колишнього голови обласної та республіканської федерацій гандболу Вадима Гетьмана, але спромоглися на це лише одного разу. Без будь-якого сприяння ФГУ на теренах нашої області проходять традиційні юнацькі турніри, змагання клубних команд, у ролі яких виступають гандбольні клуби, СДЮШОР, ВАТ «Трест «ЗАБ». «Ніяк не знайде підтримки на державному рівні наша ініціатива щодо створення в Запоріжжі Всеукраїнського центру олімпійської підготовки з гандболу, але від неї не варто відмовлятися», -- підсумував Павло Михайлик.


В обговоренні доповіді взяли участь вісім делегатів. Зокрема, олімпійський чемпіон Монреаля-76, а нині головний тренер «ZTR» Олександр Рєзанов вважає, що завдяки своїй популярності на Запоріжжі гандбол має бути включений до числа видів спорту, які культивує обласний інтернат спортивного профілю. Далі Олександр Геннадійович порушив проблему спортивних споруд, у яких проводяться змагання з гандболу. Існуючим вимогам відповідає лише Палац спорту «Юність», але він потребує капітального ремонту, обладнання системою опалення (взимку температура повітря в ігровому залі не відповідає прийнятним нормам).


Начальник управління з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міськради Віктор Степаненко висловив стурбованість з приводу переходу дитячо-юнацьких спортивних шкіл на самостійний фінансовий облік згідно з новим положенням. Це потребує додатково 250 тисяч гривень бюджетних коштів. У зв’язку з цим під загрозою зриву виплата зарплатні тренерсько-педагогічному складу на початку наступного року. Як закид на адресу президії обласної федерації гандболу, прозвучали слова, що цей громадський орган не ініціює питання акумулювання спонсорських коштів, які пішли б на спорудження навісу для штучного гандбольного поля, яке адміністрація парку «Дубовий гай» готова укласти на своїй території.


З критикою існуючого календаря чемпіонату України виступив директор Палацу спорту «ЗАБ» Сергій Мосієвич, згідно з яким домашні матчі двох запорізьких чоловічих команд проводяться в один день, що створює незручності для вболівальників.


Усі біди гандбольних шкіл, як засвідчив у своєму виступі директор СДЮШОР з гандболу № 3 Сергій Андрєєв, у відсутності генеральної лінії в розвиткові дитячо-юнацького гандболу в Україні. Звідси – й фінансова неспроможність шкіл погасити заборгованість за комунальні послуги, оренду спортивних залів, відсутність ліцензування учасників всеукраїнських змагань.


Заслужений тренер України Леонід Ратнер подякував усім, хто допоміг зберегти запорізьку жіночу команду майстрів, а також адміністрації ВАТ «Запоріжалюмінбуд», яка щорічно організовує меморіальний турнір, присвячений пам’яті колишніх керуючих тресту Івана Соболевського та Бориса Бєлікова, влаштовує вечори-зустрічі ветеранів гандболу.


Генеральний директор Української гандбольної ліги Олександр Шипенко розповів про ті рифи, які доводиться долати при створенні цього об’єднання професіоналів гандболу. На жаль, керівництво ФГУ займає роль спостерігача.


Емоційним був виступ заступника начальника обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Володимира Лобанова, котрий вважає, що штаб-квартира Федерації гандболу України та Центр олімпійської підготовки з гандболу мають бути в Запоріжжі. «Наше місто, -- сказав Володимир Євгенович, -- заслуговує на те, щоб мати сучасний Палац ігрових видів спорту. Звичайно, для його спорудження повинні бути інвестори. Місцеві олігархи не бажають вкладати свої гроші в цю справу. Ми знайшли інвестора за межами нашої області, який мав намір побудувати не тільки такий палац, а й 50-метровий плавальний центр. Ми закликали депутатів міської ради виділити для цього комплексу земельну ділянку на території «Дубового гаю». Вони нас почули й… «зарубали» цей проект. Висновок: треба висувати в депутатські лави тих людей, що розуміють соціальну значимість спорту… А чого вартий довгобуд на тому місті, де сім років тому мав увійти до ладу Центр дитячого гандболу «ZTR»! Новообраному президенту обласної федерації гандболу слід на рівні сесії обласної ради ставити питання про фінансування гандболу окремим рядком».


Роботу федерації за звітний період делегати одностайно визнали задовільною. Так само одностайно, без жодного альтернативного претендента, президентом федерації гандболу Запорізької області знову було обрано Павла Михайлика. До складу президії також увійшли директор ГК «ZTR» Сергій Іванісов, голова правління ВАТ «ЗАБ» Анатолій Антоненко, директор СДЮШОР № 3 Сергій Андрєєв, ректор ЗНТУ Сергій Бєліков, генеральний директор ВАТ «Запоріжтутрист» Віктор Білоблоцький, директор спорткомплексу ВАТ «Мотор Січ» Геннадій Касай, завідувач кафедри фізвиховання та спорту ЗДІА Олександр Кузьменко, президент ГК «Мотор-ЗНТУ-ЗАБ» Олімпій Покатов, директор Клубу ветеранів гандболу Олексій Тищенко та старший тренер збірних команд України з гандболу в Запорізькій області Ірина Цвєткова.


Конференція обрала делегатів на звітно-виборчий конгрес Федерації гандболу України, що відбудеться 19 грудня в Києві. Запорізька делегація планує там дати серйозний бій нинішньому президентові ФГУ Владиславу Миленькому та його оточенню, а на цю посаду рекомендуватиме заступника міністра України з питань надзвичайних ситуацій і в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Валерія Третьякова.


По закінченні роботи конференції невеличке ексклюзивне резюме на прохання нашої газети висловив заслужений тренер України В’ячеслав ЦИГАНОК:


- Мені сподобалося, що на цій конференції піднімалися не загальні питання, а те, що турбує гандбольну громадськість сьогодні. Головна тема – дитячий гандбол. Решта питань завжди стояла гостро. Маю на увазі фінансування, стан матеріальної бази… Але буквально всі відчули, що негайного вирішення потребують проблеми дитячого гандболу. Без нього важко уявити майбутнє цієї гри. Я дещо ширше підходжу до цього питання. Не можна зациклюватися на СДЮШОР. Це, так би мовити, елітний гандбол для обдарованих дітей. А майбутнє – за культивуванням масового гандболу в загальноосвітніх школах. Це популярно в багатьох країнах. Потрібні шкільні спортивні клуби або асоціації, особливо в нашому місті, яке генерує український гандбол у цілому.

Немає коментарів: