пʼятницю, 14 листопада 2008 р.

ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ ОЧІКУЮТЬ ГЛИБОКІ ЗМІНИ

11 листопада відбулося спільне засідання колегій Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки та Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту під головуванням Віце-прем’єр-міністра Івана Васюника.
Йшлося про покращення фізичного виховання учнівської та студентської молоді в навчальних закладах України.
Громадськість і влада неабияк стурбовані трагічними випадками з дітьми, які сталися від початку навчального року в школах України під час занять з фізкультури.
За словами Віце-прем’єр-міністра Івана Васюника, фактори, які призвели до погіршення здоров’я українських дітей, – зміна екологічної ситуації, соціальна невлаштованість, малорухливий спосіб життя, недоглянутість тощо – визначені як справжній виклик українській державі. Ці проблеми не можна розв’язані формальним механічним підходом, а тільки координуючи дії і державної влади, і громадськості, і школи, і батьків.
Насамперед, як наголосив, Віце-прем’єр, правильна політика в цій сфері залежить від координації зусиль трьох згаданих міністерств.
«Обсяг завдань такий великий, - зазначив Іван Васюник, - що ми маємо говорити про реальну комплексну масштабну реформу сфери».
Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, виступаючи на засіданні, зазначив на необхідності збільшити обсяг щотижневої рухової активності для учнів у навчальних закладах до 10-12 годин. Для підвищення якості навчального процесу з фізичного виховання міністр запропонував запровадити диференційний підхід до дітей та забезпечити ефективний медичний контроль в усіх навчальних закладах країни. Необхідні зміни й у кадровій підготовці вчителів фізвиховання, зокрема має бути збільшена кількість годин на вивчення тем з медицини, фізіології. Юрій Павленко також запропонував запровадити фізкультурно-оздоровчий комплекс тестування учнів і студентів «Крок до здоров’я». Комплекс має містити показники обсягу щотижневої рухової активності дитини, рівень соціальних знань про особливості рухової активності, фізичний розвиток дитини, стан функціональних систем організму. Міністр також зробив окремий акцент на статусі вчителя фізкультури, який за рівнем відповідальності, рівнем знань і рівнем оплати праці має бути прирівняний до статусу завуча навчального закладу.
На засіданні ухвалено проект спільного рішення колегії трьох міністерств, який протягом тижня має бути доопрацьовано. Вирішено, зокрема, змінити програму курсу фізичної підготовки, збільшити фізичну активність дітей до 10-12 годин на тиждень з перевагою ігрових навантажень, забезпечити кожен навчальний заклад медичним працівником, провести переатестацію та переліцензування вузів, які готують учителів фізкультури, забезпечити навчальні заклади належно оснащеними спортивними залами, підготувати план реорганізації шкільної медицини тощо.

Немає коментарів: