понеділок, 6 грудня 2010 р.

Інваспорт


Вони не відчували себе обділеними

Світ не без добрих людей. Цю істину ствердило керівництво ВАТ «Запоріжалюмінбуд», надавши минулої середи свій чудовий Палац спорту в розпорядження  вихованців 21 школи-інтернату нашої області. Вони стали учасниками традиційного спортивно-розважального свята «Разом ми сильніші, разом – веселіше!», яке з нагоди Міжнародного дня людей з особливими потребами організували управління освіти і науки облдержадміністрації, обласний центр інвалідного спорту «Інваспорт» і обласне управління з фізвиховання та спорту МОН України. З обов’язками головного арбітра змагань чудово впоралася завідувачка кафедри фізичної культури та спорту Запорізької обласної академії післядипломної педагогічної освіти Олена Аксьонова.

Під час врочистого відкриття заходу учасників вітали начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту МОН України Микола Авраменко і депутат Запорізької міської ради Денис П’ятигорець, який вручив сертифікат на 6 тисяч гривень від Партії Регіонів директорові ДЮСШ інвалідного спорту Дмитру Перепльотчикову для придбання 16 комплектів спортивної форми.   
Подібні свята вже мають свою історію, й нинішнє – вже четверте за ліком. Втім, є одна відмінність: учителям фізкультури шкіл-інтернатів уперше було запропоновано розробити умови і правила двох ігор-естафет з орієнтацією на програмні вимоги певного навчального закладу. Саме з цих ігор-естафет і було складено програму свята. Команди-учасниці, кожна з яких була укомплектована чотирма хлопцями і чотирма дівчатами віком від 8 до 17 років, були розподілені на три підгрупи відповідно до категорій навчальних закладів.
Звичайно, головна мета заходу – участь цих обділених увагою батьків або здоровям дітей у масових змаганнях. Втім, спортивний характер теж мав місце, тим більше, що переважно хлопці та дівчата демонстрували таку швидкість, реакцію й прагнення перемоги, що їх не можна було не відзначити. Призери у кожній групі отримали грамоти та олімпійські щоденники, а п’ятеро найменших   учасників – спеціальні призи від Партії Регіонів.
Залишається назвати переможців у трьох підгрупах. Це – команди Матвіївської загальноосвітньої школи-інтернату, Василівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату України для дітей із вадами розумового розвитку, Камянської спеціальної загальноосвітньої санаторної школи-інтернату для слабочуючих і пізнооглухлих дітей.  
На думку вчителя фізкультури Новомиколаївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей з важкими вадами мовлення Артема Зоріна, подібні свята є чудовою популяризацією спорту, заняття яким корисні, доступні й приносять велику користь будь-якій дитині.
- Раніше я працював у загальноосвітній школі, а з цим контингентом учнів – уже другий рік, - каже Артем Володимирович, - і дійшов висновку, що мої нинішні підопічні у фізичному розвитку анічим не поступаються здоровим дітям. Готуючись до поїздки до Запоріжжя, ми провели в себе рухливі ігри-естафети на зразок «Веселих стартів», у яких взяли участь учні усіх класів – від першого до десятого. Та й взагалі спортивні ігри є основною складовою наших уроків фізкультури.    

Немає коментарів: