четвер, 4 лютого 2010 р.

ОЗДОРОВЧІ СТАРТИ ВИКЛАДАЧІВ

Протягом трьох днів тривали старти обласної спартакіади професорсько-викладацького складу та співробітників вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації.
Змагання з трьох традиційних видів програми – волейболу, настільного тенісу та шахів – базувалися в Запорізькій державній інженерній академії. Під час урочистого відкриття спартакіади учасників вітали голова ради ректорів вузів Запорізької області, ректор ЗНТУ Сергій Бєліков, начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Микола Авраменко і ректор ЗДІА Володимир Пожуєв.
У змаганнях з настільного тенісу другий рік поспіль командну перемогу здобули викладачі Запорізького національного університету, що виступали у складі Валерія Домнича, Володимира Фаворитова та Лілії Гальченко. Остання виборола й особисту першість і вважає, що їй дуже допомогла присутність доньки Ганночки, котра палко вболівала за маму. Вирішальне значення в остаточному розподілі місць мав принциповий виграш збірної ЗНУ у викладачів «машинки», яким не допомогла навіть особиста перемога одного із найсильніших запорізьких тенісистів – старшого викладача кафедри фізичного виховання та спорту ЗНТУ Сергія Мотуза. Відтак його команда змушена була поступитися й другим місцем, яке посіла збірна ЗДМУ.
У волейбольному турнірі перше місце вибороли викладачі інженерної академії на чолі з капітаном команди – головою студентського профкому ЗДІА Вадимом Баєвим. Господарі змагань, яких дружно підтримували не тільки колеги, а й студенти академії, з однаковим рахунком 2:1 завдали поразок збірним ЗНУ та ЗНТУ, що посіли відповідно друге і третє місця, хоча в їхніх складах грали такі визнані майстри, як Сергій Попов і Сергій Луценко. Викладачі ж медичного університету поступилися «академікам» у двох партіях.
У команди ЗНТУ, яку надихала на перемогу завідувачка кафедри фізвиховання та спорту Людмила Соловйова, два комплекти золотих нагород. По-перше, вони виграли шаховий турнір, випередивши медиків і аматорів інтелектуальної гри з національного університету, а по-друге, як і очікувалося, їм не було рівних у власному тирі. Втім, їхній успіх у змаганнях зі стрільби з пістолету – цілком закономірний. Адже команду ЗНТУ очолює заслужений тренер України Любов Грищенко. На наступних призових місцях розташувалися збірні ЗДМУ і ЗДІА.
Чіткій організації спартакіадних змагань сприяла налагоджена робота суддівська колегія, яку очолював завідувач кафедри фізвиховання та спорту ЗДІА Олександр Кузьменко. Він вважає, що цілком слушно організатори спартакіади вирішили відмовитися від таких травмонебезпечних видів спорту, як баскетбол і міні-футбол. У решті ж видів програми інтриги вистачало, але вона була б ще вищою, якби негода не завадила прибути до Запоріжжя командам Бердянського і Мелітопольського державних педагогічних університетів, а команда КПУ не відмовилася від участі в спартакіаді через хворобу групи викладачів.
Ось як прокоментував підсумки спартакіади начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту МОН України Микола Авраменко :
- Свого часу ці змагання ми задумували як фестиваль спорту, коли на перше місце виходить не результат, а спілкування вузівської інтелігенції на спортивних майданчиках і поза ними. Але спортивна складова переважила. Викладачі й співробітники вузів виходять на ці старти не тільки заради забезпечення участі команди свого вузу в змаганнях з того чи іншого виду спорту, а прагнуть перемагати. Адже більшість із них відвідують заняття у групах здоров’я, беруть участь в аналогічних спартакіадах своїх вузів, тобто готуються до наших турнірів протягом всього навчального року. І оскільки фізкультура і спорт стала для професорів, доцентів, викладачів, лаборантів захопленням, якому присвячується вільний час, вони є провідниками здорового способу життя й серед студентів.


Фото Анатолія ВЛАСОВА

Немає коментарів: