пʼятницю, 4 грудня 2009 р.

«Разом ми сильніші – разом веселіше»

Таку назву має спортивно-розважальне свято, яке з нагоди Міжнародного дня інвалідів організували управління у справах, сім’ї, молоді та спорту, управління освіти і науки облдержадміністрації, обласний центр інвалідного спорту «Інваспорт», обласне управління з фізвиховання та спорту МОН України та регіональне відділення НОК України.

Участь у святі, що проходило в спортивному манежі ВАТ «Запоріжсталь», взяли 210 вихованців 12 спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів області. Їх вітав голова облдержадміністрації Олександр Старух, який зазначив, що влада і спортивні організації області роблять усе, щоб забезпечити фізично обмежених у своїх можливостях дітей належними умови для самореалізації.


Змагання, яким був притаманний командний дух, проходили досить цікаво. 10-12-літні хлопці та дівчата брали участь у естафетах, 13-14-річні – в змаганнях з піонерболу, 15-16-річні юнаки – в турнірі з баскетболу (3х3). В підсумку кількагодинного суперництва загальнокомандну перемогу здобули вихованці Кам’янської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для слабочуючих та пізнооглухлих дітей (керівник фізвиховання – Олександр Вайло), яким не було рівних у двох естафетах – комбінованій та зі штовханням м’яча, а також у баскетбольному турнірі. Змагання з піонерболу виграли учні Запорізької СЗОШІ № 2 для дітей із вадами розумового розвитку. Відзначимо також команди Василівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату України для дітей з вадами розумового розвитку та Вільнянської СЗОШІ для дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, в активі яких відповідно друге і третє місця в комбінованій естафеті.


На переможців і призерів змагань за програмою свята чекали медалі, кубки, фірмові футболки Національного олімпійського комітету України, які надало регіональне відділення НОК, грамоти від обласного управління з фізвиховання та спорту. Переможці турніру з піонерболу отримали м’ячі від обласної федерації з фізичної культури та спорту глухих. Показовими виступами порадували учасників студенти ЗНУ.


Підопічні Хортицького навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру залишилися без нагород, але вчитель фізвиховання цього навчального закладу Віктор Шавло вважає позитивним факт участі його підопічних у цьому святі й те задоволення, яке вони отримують при цьому.


— На жаль, — стверджує він, — у нашій країні мало проводиться спортивно-оздоровчих заходів на зразок сьогоднішнього. Якщо вже здорові діти обділені ними, то що казати про тих, кому рух конче потрібен. У нас навчаються понад двісті дітей із відхиленнями серцево-судинної системи, з вадами слуху і зору, а також ті, що перенесли дитячий церебральний параліч. Втім, це не заважає їм відвідувати уроки фізкультури з великим бажанням. Звичайно, ми враховуємо вік дитини. Адже в нас є й дитсадкові групи, й коледж, випускники якого отримують професії психолога, дизайнерів одягу й ландшафту. Найбільш популярні серед наших вихованців піонербол, волейбол, легка атлетика і, звичайно ж, футбол, яким захоплюються й хлопці, й дівчата. До їхніх послуг – спортивний і тренажерний зали, дві кімнати лікувальної фізкультури. Чекаємо на відвід землі під облаштування стадіону замість того, що був знесений під час будівництва моста через Дніпро.


Виконуюча обов’язки начальника обласного центру «Інваспорт» Раїса Татаринова засвідчила, що нинішнє свято «Разом ми сильніші – разом веселіше» вже третє за ліком:


— Щоправда, в його програмі в порівнянні з минулорічним сталися зміни. Ми врахували, що після тривалого карантину, пов’язаного з епідемією грипу, діти дещо ослаблені. Тому було вирішено відмовитися від змагань з настільного тенісу й замінити його турніром з піонерболу. Щороку ми готуємо для учасників свята сюрпризи – майстер-класи. Два роки тому провели майстер-клас із баскетболу, торік – із карате, а нині – з капоейра, дивовижної суміші бразильського бойового мистецтва, запаморочливої акробатики, танцю, гри…


— Учасники подібних свят виходять на всеукраїнський рівень?


— Так. Приміром, серед учнів Кам’янської школи-інтернату великою популярністю користуються ігрові види спорту. Команда 15-річних баскетболісток цього навчального закладу в фіналі цьогорічної Всеукраїнської спартакіади серед дітей-інвалідів «Повір у себе!», що відбувалася в Артеку, посіла перше місце, а їхні однолітки-хлопці – третє. Там же, в Криму, учениця Запорізької школи-інтернату № 9 для дітей з вадами розумового розвитку Марина Бугай стала бронзовою призеркою змагань з настільного тенісу. Саме з подібних свят розпочинався шлях у великий спорт рекордсменів України з легкої атлетики – учасниці Паралімпійських ігор Вікторії Шаєр і Олексія Пашкова.

Немає коментарів: