четвер, 11 червня 2009 р.

Спартакіади

НА КОМУ ТРИМАЄТЬСЯ СТУДЕНТСЬКИЙ СПОРТ

Леонід ТОЛКАЧОВ,

головний спеціаліст обласного управління

з фізичного виховання та спорту

Завершилася обласна спартакіада серед вищих навчальних закладів І – ІІ ступенів акредитації. Уже вдесяте поспіль переможцем цих комплексних змагань стали студенти Запорізького металургійного коледжу (директор – Володимир Самойлов, керівник фізвиховання – Сергій Крижко).

Наступні призові місця в загальнокомандному заліку посіли збірні Мелітопольського державного промислово-економічного технікуму і Запорізького авіаційного коледжу. Колективи цих навчальних закладів традиційно входять до числа лідерів студентських спартакіад, тож головна боротьба за другу і третю сходинки турнірної таблиці розгортається саме між ними.

Непогано виступають у спартакіадних змаганнях уже другий рік поспіль збірні студенти двох запорізьких коледжів – гідроенергетичного й будівельного. До них намагається підтягнутися колектив медичного училища з обласного центру. Якщо минулого навчального року цей заклад брав участь у п’яти видах програми, то нинішнього – у восьми.

На докір заслуговують Токмацький механічний технікум і Запорізький комерційний коледж. Керівники останнього неучасть своїх студентів у спартакіадних стартах пояснюють відсутністю в навчальному закладі лікаря та медсестри (мовляв, нікому було завірити заявку). А хіба не можна було звернутися в міську студентську поліклініку? Дніпрорудненський індустріальний технікум обмежився участю лише у волейбольному турнірі, Оріхівський сільськогосподарський технікум – у футбольному. Можна якось зрозуміти участь лише в п’яти видах програми Запорізького торговельного коледжу, який потерпає від недобору студентів. А залік проводиться не менше ніж з семи видів спорту.

Гадаю, що популярність спартакіадних змагань багато в чому залежить від додаткового стимулювання, яким раніше була Всеукраїнська спартакіада вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації. На жаль, протягом останніх двох років вона не проводиться. А між іншим, спортсмени Запорізького металургійного коледжу там обов’язково претендували б на призові місця. Керівник фізвиховання цього навчального закладу заслужений працівник освіти України Сергій Крижко щороку проводить велику селекційну роботу серед абітурієнтів. Недарма баскетбольна команда коледжу є одним із найсильніших аматорських колективів України.

Отакими ж небайдужими людьми є керівник фізвиховання Мелітопольського промислово-економічного технікуму Володимир Бунін і його колега з авіаційного коледжу Геннадій Овсянников. Аби закрити усі види змагань, їм паралельно з викладацькою й тренерською діяльністю доводиться вести пошук спонсорів, аби команда була екіпірованою й мала можливість виїздити на змагання. Саме на таких людях тримається наш студентський спорт.

Немає коментарів: