неділю, 3 травня 2009 р.

Футбол

Гуржеєв шукає таланти
Ім’я заслуженого тренера України Олександра Гуржеєва добре відоме як фахівцям футболу, так і уболівальницькому загалу. Свого часу він захищав кольори юнацької збірної СРСР, свердловського «Уралмашу», мінського «Динамо» та запорізького «Металурга», а завершивши активні виступи на футбольних полях, з найкращого боку зарекомендував себе на тренерській стезі.
У 90-х роках минулого століття Олександр Гуржеєв стояв біля витоків запорізької футбольної команди «Торпедо», тренував футзальні клуби Запоріжжя «Орбіта», «Дніпроспецсталь» і «Запоріжкокс-Університет», київські «Корпія-Політех» і «Уніспорт-Будстар», російські «Сінара» і «Тюмень», казахстанський «Актюбрентген». Запорізькі майстри футзалу під його орудою завойовували бронзові, а київські – золоті нагороди чемпіонату України.
А ще Олександр Павлович був, так би мовити, «хрещеним батьком» Ігоря Лучкевича, котрий не без успіху грав у складі не тільки «Металурга», а й національної та олімпійської збірних команд України. Цікаво, що цього сільського футбольного самородка Гуржеєв знайшов у глибинці нашої області й умовив батька хлопця на його переїзд до Запоріжжя. Тренер влаштував Ігоря у випускний клас СШ № 72, а великий прихильник футболу директор СПТУ № 6 Олександр Солонський надав юнакові притулок у гуртожитку училища, при якому Олександр Гуржеєв організував спеціалізовану футбольну групу. Уже через рік він рекомендував Лучкевича разом із трьома іншими вихованцями периферійного футболу – Германом Путрею з Бердянська, Віталієм Савицьким із Токмака й Олегом Дем’яненком із Приморська – до збірної Укрради «Трудові резерви»…
Той свій досвід селекції футбольних талантів Олександр Гуржеєв намагається застосовувати і нині в футбольній школі «Металург», де він працює протягом останніх двох років. За ініціативою досвідченого фахівця створюється спеціалізована група з футболу з числа обдарованих юних футболістів з міст та сільських районів області, які нинішнього року закінчують дев’ять класів загальноосвітньої школи.
— На початку червня наш дитячо-юнацький футбольний клуб «Металург» проводитиме відбір до спеціалізованої групи, який відбуватиметься на штучних полях нашої школи за адресою – вулиця 12 Квітня, 2, — розповідає Олександр Павлович. – Дванадцять з числа відібраних юнаків стануть учнями Запорізького професійного автомобільного ліцею (стипендія – 250 гривень, майбутні професії – автослюсар і водій категорій В і С), ще п’ятеро – студентами спортивного факультету економіко-правничого коледжу ЗНУ (стипендія – 430 гривень, майбутня професія – викладач фізкультури), по закінченні якого їм гарантується вступ відразу на третій курс університету. Приїжджі юні футболісти мешкатимуть у гуртожитку автомобільного ліцею, що розташований неподалік від цирку. Команда, складена на базі цієї групи, представлятиме ДЮФК «Металург» у чемпіонатах Запоріжжя, області та України.
Керівники нашого клубу Володимир Єзерський і Максим Ковбасюк добре розуміють, що периферія – неоране поле для пошуку здібної футбольної юні. Тому вони брали активну участь у розробці цього проекту й усвідомлюють, що він потребує чималих фінансових вкладень. Втім, як кажуть, щоб рибу їсти, треба в воду лізти. Отже, я запрошую на зв'язок батьків, які хочуть, щоб їхні сини професіонально займалися футболом. Мій контактний телефон – 8066-4033503.

Немає коментарів: