понеділок, 2 лютого 2009 р.

Спартакіади

Викладачі ЗНТУ – поза конкуренцією
Представники шести вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації із Запоріжжя та Бердянська протягом двох днів виборювали нагороди обласної спартакіади «Бадьорість, здоров’я, спортивне довголіття» за участю професорсько-викладацького складу та співробітників вузів. Під час урочистого відкриття змагань, яке проходило у спорткомплексі Запорізького національного технічного університету, учасників вітали начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Микола Авраменко і перший проректор ЗНТУ Анатолій Коваль.

До програми спартакіади входили традиційні види спорту – волейбол, кульова стрільба, настільний теніс і шахи. А от від загальнокомандної боротьби нинішнього року вирішено було відмовитися: адже головний девіз цих змагань – участь заради бадьорості. Втім, дух суперництва супроводжував кожний старт.
У змаганнях з настільного тенісу гегемонію ЗНТУ перервали викладачі Запорізького національного університету. Третє місце посіла збірна Запорізького державного медичного університету. Зате медики святкували перемогу за шахівницями, де вони випередили команди ЗНУ і ЗНТУ.
У двох інших видах програми господарям змагань не було рівних. Втім, їхній успіх у змаганнях зі стрільби з пістолету – цілком закономірний. Адже команду ЗНТУ очолювала заслужений тренер України Любов Грищенко, а її колега Наталія Голєва показала абсолютно кращий результат серед жінок. У суперництві чоловіків найвлучніше стріляв Володимир Бут, що представляв команду ЗДІА, яка посіла третє місце, поступившись медикам.
Цікаво проходив волейбольний турнір, у фінальному матчі якого зустрілися чоловічі команди технічного університету та інженерної академії. Збірній ЗНТУ на чолі із старшим викладачем кафедри фізичної культури та спорту Сергієм Луценко для перемоги вистачило двох партій – 25:14 і 25:13. Третє місце посіла команда ЗНУ.
Збірні команди-переможниці в окремих видах програми отримали спеціальні призи, а всі призери – грамоти обласного управління з фізичного виховання та спорту. Якби існував спеціальний приз за найвищий інтелектуальний потенціал, його володарем також стала б збірна ЗНТУ, в складі якої виступали чотири кандидати технічних наук, професор, сім доцентів… Втім, викладачі «машинки» заслуговують на відзнаку й за чітку організацію та суддівство змагань (завідувачка кафедрою фізичної культури та спорту – Людмила Соловйова, голова спортклубу і головний арбітр спартакіади – Валентин Бакуш).
Наостанок наведемо висловлювання представників команд і безпосередніх учасників спартакіади.
Валерій Баранов, голова спортклубу ЗНУ: «Дуже приємно, що незважаючи на усі негаразди сьогодення, такі змагання проводяться. Я працюю в національному університеті вже чотири десятиліття й можу засвідчити, що спартакіади професорського-викладацького складу і співробітників вузів проводилися щороку. Адже це – не тільки змагання, прояв піклування про своє здоров’я і намагання бути прикладом для молоді, а й чудова можливість спілкування з колегами з інших вузів, обміну досвідом».
Володимир Світличний, заступник голови спортклубу Класичного приватного університету: «Наш вуз є спартаківською організацією й не підпорядкований Міністерству освіти і науки, але ми охоче беремо участь у цих спартакіадних стартах, оскільки рівень їх набагато вищий за змагання, що організовуються у рамках нашого спорттовариства. Звичайно, якби існував загальнокомандний залік, КПУ посів би останнє місце. Але ця обставина нас аніскільки не засмутила б, хоча попередніх років ми посідали й призові місця в окремих видах програми. Головне, що всі живі-здорові й знаходяться в чудовій спортивній формі».
На фото Олександра КУЗЬМЕНКА: на лінії вогню – голова спортклубу ЗДІА Володимир Скотник.
* * *
Фінішувала й обласна спартакіада серед викладачів та співробітників вузів І – ІІ рівнів акредитації.
У волейбольному турнірі перемогу святкувала команда Запорізького електротехнічного коледжу, яка випередила збірні Дніпрорудненського індустріального технікуму і земляків з медичного коледжу. А в змаганнях з настільного тенісу першість вибороли викладачі Мелітопольського державного промислово-економічного технікуму. На другому місці – команда Запорізького гідроенергетичного коледжу, на третьому – коледжу радіоелектроніки з обласного центру.

Немає коментарів: