понеділок, 11 серпня 2008 р.

Олімпіада-2008. День за днем

ТАКОГО СПОРТИВНИЙ СВІТ ЩЕ НЕ БАЧИВ
Минулої п’ятниці в Пекіні офіційно відкрилися XXIX літні Олімпійські ігри. Урочиста церемонія відбулася на стадіоні «Пташине гніздо», де головний смолоскип Ігор запалив легендарний китайський гімнаст Лі Нін.
Церемонія відкриття, режисером якої виступив Чжан Імоу, почалася рівно о 8 годині, 8 хвилин і 8 секунд за пекінським часом (вісімка в Піднебесній вважається щасливим числом). Вистава, що стала за загальною думкою, найбарвистішою і вже точно найдорожчою в історії, розпочалася з удару традиційного народного китайського інструмента фоу. Мільйони глядачів у всьому світі побачили театралізовану версію найзначніших подій в історії Китаю - винахід пороху, паперу, компаса й друкарства, сюжети, присвячені Великому Шовковому Шляху, бойовому мистецтву кунг-фу й легендарній теракотовій армії. Завершило цю частину церемонії виконання Сарой Брайтман і Лю Хуанем офіційної пісні Ігор.
Потім розпочався традиційний парад команд-учасниць Олімпіади, в якому взяли участь 204 країни (в останній момент МОК виключив команду Брунею за те, що місцевий олімпійський комітет просто не подав заявку на участь). Враховуючи особливості китайської мови, українці цього разу крокували тридцять третіми. Відкривали парад господарі минулої Олімпіади – греки, а закривали, за традицією, господарі нинішніх Ігор – китайці. На чолі колони з прапором нашої держави йшла чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова. За нею – президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка, Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, шеф місії НОК України на Іграх XXIX Олімпіади Ніна Уманець і, звісно ж, олімпійська збірна країни, яка виглядала дуже яскраво у своїх парадних костюмах.
Офіційна частина церемонії включила в себе врочисті промови голови Оргкомітету Ігор Лю Ці й голови МОК Жака Рогге, після чого голова Держради КНР Ху Дзінтао оголосив Олімпіаду відкритої. Потім за традицією спортсмени й судді виголосили олімпійську клятву. Від імені атлетів це зробила олімпійська чемпіонка з настільного тенісу китаянка Чжан Янін, а від імені арбітрів - Хуан Ліпін.
Фінальним акордом урочистої церемонії стало запалювання головного олімпійського смолоскипа. Почесна місія була покладена на легендарного китайського гімнаста Лі Ніна, що піднісся в небо за допомогою спеціальних тросів і, пролетівши повітрям навколо всієї арени, запалив олімпійський вогонь над «Пташиним гніздом». Ну а завершилося барвисте подання грандіозним феєрверком.

А В ЦЕЙ ЧАС НА БУЛЬВАРІ ШЕВЧЕНКА…
У Запоріжжі на бульварі Шевченка відбулося спортивне свято, приурочене до відкриття ХХІХ Олімпійських ігор в Пекіні. У цьому заході взяли участь вихованці дитячих юнацько-спортивних шкіл, олімпійські чемпіони Тетяна Пророченко і Ольга Стражева, а також керівництво області та міста, зокрема, тимчасово виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Олександр Старух, заступник голови ОДА Микола Фролов, секретар Запорізької міської ради Юрій Каптюх.
Під час урочистостей свою спортивну майстерність учасникам свята продемонстрували юні шанувальники українського рукопашу із Запорізької міської дитячо-юнацької спортивної школи бойового козацького мистецтва «Спас», вихованки СДЮШОР № 5 з художньої гімнастики та майстри ушу з ДЮСШ № 10 Запорізького міського управління освіти та науки.
-- 254 спортсмени представляють Україну на Пекінській олімпіаді. Кольори нашої країни захищатимуть і 14 спортсменів із Запорізької області, -- відзначив Олександр Старух, вітаючи всіх з відкриттям Олімпіади. – Тож вболіваймо та тримаємо кулаки за наших!
Керівник регіону подякував тренерам, які повсякчас вкладають в своїх вихованців частину власної сили та душі, а також запевнив вихованців ДЮСШ в тому, що обласна виконавча влада спільно з обласною радою зроблять усе можливе для повноцінного розвитку спорту в нашому регіоні.
Олександр Старух і Юрій Каптюх вручили посвідчення майстрів спорту України вихованцям СДЮШОР з легкої атлетики «Металург» і СДЮШОР з важкої атлетики «Спартак», які, не виключено, виступатимуть на наступній Олімпіаді в Лондоні, а також гирьовикам з СК ЗНТУ. Свої нагороди також отримали призери Всеукраїнського конкурсу на кращий літературний твір та малюнок на тему "Олімпійський спорт: історія та сьогодення" - вихованка Бердянської загальноосвітньої школи-інтернату І - ІІІ ступенів для дітей-сиріт і дітей, що залишилися без піклування батьків, Євгенія Коса та учениця Малотокмачанської ЗОШ Оріхівського району Ганна Васильченко.
І ось учасники свята застигли в шанобливому мовчанні. Під мелодію Гімну України олімпійські чемпіонки Тетяна Пророченко і Ольга Стражева, а також новоспечені майстри спорту здійснюють підйом Державного Прапора нашої країни і Прапора НОК. На великому телевізійному екрані з’являється панорама врочистого відкриття ХХІХ Олімпійських ігор в Пекіні.
Фото Володимира СВИРИДОВА

ПЕРШЕ РОЗЧАРУВАННЯ
Невдало для студентки Запорізького класичного приватного університету Людмили Лусникової пройшов перший день змагань на Олімпіаді-2008 у Пекіні.
Щоправда, свій перший поєдинок у ваговій категорії до 48 кг наша дзюдоїстка виграла у Чахнез Баркі з Туніса, але в 1/8 фіналу програла «ваза-арі» (пів-очка) кореянці Кім Йон-Ран. Та, у свою чергу, поступилася у чвертьфіналі майбутній чемпіонці Олімпіади – румунці Аліні Думітру – і тим самим позбавила Людмилу шансу на виступ у втішному турнірі.

Немає коментарів: