пʼятницю, 4 січня 2008 р.

Ювіляр

Фундатор спортивних традицій ЗНТУ
З досьє. Володимир Кирилович РЕВА народився 1 січня 1938 року в Хабаровську (Росія). Закінчив Горьківський технікум фізичної культури імені В. Чкалова і Київський державний інститут фізичної культури. Виступав за гандбольну команду майстрів «Запоріжалюмінбуд», у складі якої став срібним призером чемпіонату СРСР (1964 р.), майстром спорту. В 1960 – 1994 роках – викладач, завідувач кафедрою фізвиховання ЗМІ імені В. Чубаря (нині – ЗНТУ). Згодом працював директором ДЮСШ № 12 міського управління освіти, тренував чоловічу баскетбольну команду «Феро-2». Протягом 15 років очолював жіночу збірну області з баскетболу.

…По закінченні КДІФК Володимир Рева мав можливість залишитися в столиці (його запрошували на навчання в аспірантурі вузу), але кілька однокурсників отримали розподіл до Запоріжжя, тож і наш ювіляр зробив вибір на користь дружби. Так він опинився на кафедрі фізвиховання Запорізького машинобудівного інституту. Однак те, що побачив Володимир, не викликало в нього великого ентузіазму: після просторої бази київського інституту спортзал «машинки» здавався йому мізерним. Не в захваті від новоспеченого викладача був і ректор ЗМІ Павло Михайлов…
Втім, як часто буває, перші враження виявилися оманливими. Невдовзі молодий фахівець уже користувався заслуженим авторитетом у своїх титулованих колег. Проте ті часи для нього були нелегкими: чуже місто, неналагоджений побут (тренування закінчувалися запізно, і лише тоді прямісінько в інститутському спортзалі він влягався відпочивати на розкладушці, щоб вранці вже проводити заняття у групах).
На початку своєї кар’єри Володимир Рева тренував вузівські баскетбольні, волейбольні, гандбольні команди, іноді й сам виходив на ігровий майданчик. Встигав навіть захищати кольори гандбольної команди майстрів «ЗАБ». Та поступово визначив пріоритетний для себе вид спорту – баскетбол.
Коли Володимирові Кириловичу виповнилося 26, його призначили завідувачем кафедри фізвиховання ЗМІ, де він зарекомендував себе вмілим організатором. За його безпосередньої участі здійснювалося будівництво спорткомплексу «машинки», і 1968 року кафедра відсвяткувала своє новосілля. Отже, у вузі з’явилися нові можливості для розвитку фізичної культури та спорту.
А ще Володимир Рева відзначався принциповістю й вимогливістю, в тому числі й до себе, не визнавав розхлябаності. Він ретельно готувався до тренувань, навантаження розраховував по хвилинах, враховуючи індивідуальні особливості гравців. Як наслідок, очолювані ним чоловіча й жіноча баскетбольні команди «машинки» вдало виступали в міських та обласних змаганнях, а дівчата навіть виграли срібні нагороди першості вузів України. Серед тих, хто опановував секрети спортивної майстерності під орудою Володимира Кириловича, чимало відомих нині людей – В’ячеслав Богуслаєв, Віктор Венгеренко, Віталій Мозговий, Валерій Бахтін, Віктор Гук, Олена Сєдова, Лілія Цукровська, Віра Бабич…
Володимир Кирилович вважає, що йому таланило на ректорів: і Павло Андрійович Михайлов, і Веніамін Степанович Попов горою стояли за спорт. Але – за спорт як додаток до освіти, а не замість неї… І все ж таки тринадцять років тому, після 34-річної роботи в «машинці», через серйозні суперечності з тодішнім ректором «машинки» Петром Краснокутським Володимир Рева змушений був залишити пост завідувача кафедрою. Та він знайшов себе на посту директора ДЮСШ № 12, а за сумісництвом виконував і тренерську роботу. Вихованці Володимира Кириловича нині грають у різних командах країни, та якщо матч за їхньою участю в Запоріжжі – обов’язково знайдуть свого наставника, котрого завжди можна побачити серед уболівальників.
Любов до баскетболу Володимир Рева прищепив і своєму синові Олексію, котрий замінив батька на посту директора ДЮСШ № 12 і тренера університетської команди. А вільний час, що з’явився, Володимир Кирилович віддає своїй родині, особливо онукам. Саме в їхньому колі він відзначив 1 січня 70-річний ювілей.
Учні й колеги Володимира Кириловича бажають йому бадьорості, невичерпного оптимізму, здійснення усіх побажань, які він почув цих днів.
Людмила СОЛОВЙОВА,
завідувачка кафедрою фізичної культури та спорту ЗНТУ

Немає коментарів: