пʼятницю, 4 листопада 2011 р.

Ювіляр

Його покликання – викладач, тренер
З досьє. Сергій Олександрович КРИЖКО народився 31 жовтня 1961 року в Запоріжжі. Закінчив Запорізький державний педагогічний інститут. З 1985 року працює в Запорізькому металургійному коледжі ЗДІА викладачем, керівником фізичного виховання. Заслужений працівник освіти України.
Усім, чого Сергій Крижко досяг у житті, він завдячує свій любій матусі Катерині Гаврилівні. Це вона його привела на стадіон «Металург» до тренера легкоатлетів Валерія Гревцева. Тоді хлопець ще навчався у другому класі й вважав, що нічого кращого, ніж біг на спринтерські дистанції, немає.
Проте у шостому класі уподобання Сергія змінилося, і, як, виявилося, на все життя. Він неабияк зацікавився баскетболом, тим більше, що Бог його ростом не обділив. Перші уроки цієї гри юнак отримав від викладача фізкультури 37-ї середньої школи Вільяма Євстафійовича Конюшенка, одного з найвідоміших на той час запорізьких баскетболістів, майстра спорту СРСР. А згодом почав відвідувати заняття в ДЮСШ № 2, де доля звела його з майбутніми гравцями легендарної гандбольної команди ЗІІ Олександром Соколом і Олександром Педаном.
-                 Якось наша баскетбольна команда проводила товариську гандбольну гру з хлопцями, що займалися ручним м’ячем у ДЮСШ № 2, і ми їх обіграли, -- згадує Сергій Крижко. - Саме тоді Сокола, Педана, мене і ще кількох хлопців запросили до молодіжного складу гандбольної команди ЗІІ, за який я виступав протягом року. Наставник команди Семен Полонський пропонував мені вступати до індустріального інституту, але я зупинив свій вибір на педагогічному.
Перші тренерські кроки Серьожа Крижко здійснив ще під час навчання у 37-й середній школі Запоріжжя. Десятикласникові довірили збірну баскетбольну команду цього навчального закладу! За одним із тренувань довго спостерігав тодішній директор школи Іван Михайлович Панченко, а потім сказав йому: «Займайся цією справою серйозно, і з тебе вийде справжній тренер-викладач».
Навчаючись у ЗДПІ, Сергій захищав кольори баскетбольної команди інституту, яку тренував Володимир Грабовський, той самий у якого він займався ще в ДЮСШ № 2. Водночас важкий форвард Крижко грав і за молодіжну збірну області разом із нинішнім президентом БК «Ферро-ЗНТУ» Валерієм Елькінсоном.  
Завершивши навчання в інституті та службу в армії, Сергій Олександрович почав працювати в металургійному технікумі. На той час там культивувалися легка атлетика, плавання, волейбол, а з приходом Крижка популярності почав набувати й баскетбол. Найздібнішим своїм вихованцем він вважає Максима Пархоменка, котрий нині захищає кольори «Черкаських Мавп». За дублюючі склади команд Суперліги виступають Микита Клименчук («Ферро-ЗНТУ») і Євген Кульчицький («ДніпроАЗОТ»).
Втім, розповідаючи про успішні виступи студентів коледжу на різноманітних змаганнях, Сергій Крижко віддає належне своїм колегам – керівникові легкоатлетичної секції Володимиру Апановичу, тренеров із міні-футболу Валерію Тищенку, а також Наталії Книш і Ганні Білоус. Спільними зусиллями вони проводять Дні здоров’я, організовують спартакіаду коледжу з п’яти видів спорту, туристичні походи. 
Своє особисте тренерське кредо Сергій Крижко окреслює такими словами: «Спорт – це життя, а баскетбол – інтелектуальна гра, яка вимагає від її прихильників не тільки швидкісних дій, а й мислення, як, скажімо, у шахах». У нього налагоджений тісний контакт з тренерами СДЮШОР № 12, і чимало вихованців цієї спортивної школи отримували спеціальну освіту в металургійному коледжі. Загалом, враховуючи тренування та відвідини матчів, баскетболові Сергій Олександрович щоденно в середньому присвячує шість годин.
Наостанок наведу характеристику, яку дав Сергієві Крижку начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту МОН України Микола Авраменко:
-                  Сергій Олександрович серед викладачів вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації користується репутацією одного із лідерів у питаннях організації фізичного виховання та спорту. Недарма останні п'ятнадцять років металургійний коледж є незмінним переможцем обласної спартакіади, яку проводить наше управління  серед студентів. Такі керівники, як Сергій Крижко не зациклюються на уроках фізичного виховання, а вважають основним процесом позакласну роботу, завдяки чому студенти мають можливість брати участь не тільки в спартакіадних змаганнях, а й у першостях міста, у всеукраїнських змаганнях. Сергій Олександрович не боїться труднощів. Якщо навіть немає бюджетних коштів, він виявляє готовність допомагати в проведенні наших спортивних заходів на громадських засадах. Тобто ця людина піклується не тільки про авторитет свого навчального закладу, а й про розвиток студентського спорту в масштабі області. Нещодавно Сергій Олександрович відзначив свій 50-річний ювілей, і, користуючись нагодою, я хочу побажати йому доброго здоров’я, довгих років плідної роботи на ниві фізичного виховання молоді.

На фото: поради тренера Сергія Крижка завжди в нагоді гравцям команди металургійного коледжу.

Немає коментарів: