пʼятницю, 30 травня 2008 р.

Традиціїї

Спортивний характер технічного вузу
29 травня в актовому залі Запорізького національного технічного університету зібралися студенти, викладачі, тренери, усі, хто приносить спортивну славу цьому навчальному закладу. Вшановували переможців і призерів чергової спартакіади, а також найкращих спортсменів і тренерів вузу.
Вручення нагород проводив особисто депутат Запорізької обласної ради, голова ради ректорів Запорізького регіону, ректор Запорізького національного технічного університету професор Сергій Бєліков. Вперше перехідний чемпіонський кубок отримали декан факультету інформаційних і обчислювальних технологій Микола Касьян і відповідальний за спортивно-масову роботу на факультеті старший викладач кафедри фізкультури та спорту Юрій Журавльов. Торішнім чемпіонам спартакіади – студентам електротехнічного факультету (декан – Володимир Метельський, відповідальна за спортивно-масову роботу на факультеті – Ольга Федорова) для перемоги не вистачило лише трьох балів. Третє місце посіла збірна транспортного факультету.
А потім розпочався своєрідний парад студентських команд з різних видів спорту. Від профспілки студентів , аспірантів і докторантів ЗНТУ вони отримували смачні призи – торти, а випускники – пам’ятні подарунки. Найбільше оплесків адресувалося призерам міжнародних турнірів – вузівським гирьовикам (тренер – Олексій Щокін), чемпіонові Європи з кульової стрільби серед юніорів Денису Філістовичу, плавцям – кандидату в члени Олімпійської збірної України Любові Король і призерові Всесвітньої Універсіади Сергію Кисельову, призерові чемпіонату світу з кікбоксінгу Володимиру Семикіну і, звичайно ж, збірній ЗНТУ зі спортивної аеробіки, в складі якої виступають 19 майстрів спорту і стільки ж кандидатів у майстри.

До речі, того вечора Сергій Бєліков вручив посвідчення і знаки «Майстер спорту України» Світлані Шиловій, Ользі Лисенко, Олександрі Чвановій і Валерії Томах.
Тріумфальним виявився вихід на сцену команди-сенсації – гандболістів клубу «ЗНТУ-ЗАБ» на чолі з їхнім наставником – заслуженим тренером України Анатолієм Невинським. Цей колектив, немов вихор, увірвалася у Суперлігу чемпіонату України, де на рівних грав з її грандами й, посівши шосте місце, випередив на фініші кількох старожилів елітного ешелону вітчизняного гандболу. А завершила сезон збірна ЗНТУ завоюванням бронзових нагород І Студентських спортивних ігор України.
Голова правління ВАТ «Запоріжалюмінбуд» Анатолій Антоненко приїхав привітати команду не з порожніми руками: гандболістам і тренерам він вручив телевізори, а улюбленцю уболівальників – голкіперу Євгену Сапуну – мікрохвильову піч.
У загальну канву спортивного вечора вдало впліталися показові виступи майстрів спортивної аеробіки, номери учасників вузівської художньої самодіяльності та студентської команди КВН.
Великій групі викладачів ЗНТУ були вручені грамоти міського і обласного спортуправлінь, обласного управління з фізичного виховання та спорту, а ректор вузу Сергій Бєліков, завідуюча кафедрою фізичної культури та спорту Людмила Соловйова і завідуюча кафедрою олімпійських та ігрових видів спорту Світлана Атаманюк нагороджені Почесними грамотами Комітету з фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України.
Під завісу вечора зі словами вдячності до ректорату ЗНТУ, своїх викладачів, наставників і товаришів по спортивним командам звернулися випускники 2008 року баскетболіст Володимир Бутенко і майстер спорту зі спортивної аеробіки Олена Мігунова.






















середу, 28 травня 2008 р.

Досвід, вартий уваги

ОЗДОРОВЧА МІСІЯ ВЧИТЕЛЯ
Інна МЕРІКОВА,
голова батьківського комітету 2-А класу ЗОШ № 73
Той ювілей вчителька Наталія Доненко запам’ятає надовго. У школі, якій вона віддала тридцять років свого життя, її квітами, хлібом-сіллю зустрічали колишні учні, батьки нинішніх вихованців. Телефонували знайомі й незнайомі люди, а колеги привітали з особливою повагою – віршами й піснями.
Що ж приваблює в цій жінці, який бальзам життєвої енергії вона використовує? Виявляється, заслуга її в тому, що учні майже не хворіють, підтягнуті, стрункі, а їхні очі світяться радістю. Наталія Миколаївна стоїть на варті здоров’я дітей, наче герой-рятувальник з МНС.
На кожному уроці вчителька використовує три хвилини, аби навчити учнів сприймати усім своїм єством спеціальні вправи, що входять до програми «Здоровий учитель – здоровий учень – здорові батьки», автором якої є визнаний фахівець у сфері оздоровлення Раїса Парубець. Ця методика спрямована на створення умов для нормального функціонування усіх органів і систем людського організму. Формування міцного здоров’я відбувається без застосування всіляких пігулок і процедур, а звідти – й без значних фінансових витрат.
Якщо зважити на те, що середньостатистичних абсолютно здорових дітей у нашій країні лише 1 – 3 відсотки (решта мають патології кистей, стоп, хребта, шиї, внутрішніх органів), сумлінність послідовників Раїси Федотівни, які взяли на себе відповідальність за здоров’я дітей, варта не тільки вдячних слів, а й всебічної підтримки на державному рівні. Це – Вчителі з великої літери, але їх у Запоріжжі – одиниці: окрім Наталії Доненко, вчителька початкових класів школи-комплексу № 43 Ольга Хлиніна, викладачка англійської мови колегіуму № 98 Світлана Мочарська.
За допомогою мовних установок і спеціальних вправ вони закладають фундамент здорового організму дитини, дбайливо і вдумливо, як бджоли, наповнюють його силою, чудовою пам’яттю, прагненням добрих взаємостосунків. У загальноосвітніх школах № 73 і 100 проводилися конкурси, під час яких кожен з учнів початкових класів демонстрував своє самовдосконалення. Дуже важливо, що до цього процесу вчителі залучають батьків.
Я порівнюю цих педагогів зі спонсорами. Але вони, на відміну від останніх, не гроші дають на лікування й пишаються тим, а навчають дитину не хворіти, стримувати негативні емоції. Присутність на уроках такого вчителя – щастя для дитини, яка звикає бачити його здоровим, лагідним і аніскільки нероздратованим. Гадаю, що сьогодні, коли нестримно дорожчає життя, така благородна місія має гідно оцінюватися державою, і не тільки грамотами. Тобто вчителі, які запроваджують програму «Здоровий учитель – здоровий учень – здорові батьки», мають отримувати доплату за рахунок бюджетних коштів.
Тільки вдумайтесь: у нашому класі навчаються 32 дитини, і усі вони після занять приходять додому здоровими, на них немає відбитку втоми, хоча п'ятнадцятеро з них ще й відвідують заняття у спортивних секціях, гуртках танцю, малювання, вишивки. Коли Запоріжжя потерпало від епідемії грипу, школу на два тижні закрили на карантин, а жоден з учнів нашого класу не захворів.
Ефективність методики Раїси Парубець підтверджена 19 авторськими свідоцтвами, патентами і міжнародними сертифікатами, дипломами 67 науково-практичних конференцій і навіть грифом Міністерства освіти і науки України. Вона отримала схвальний відгук на засіданні методичної ради Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту й рекомендована для використання у навчальному процесі. Усі начебто «за», але справа з місця майже не зрушилася.
Чи намагався хтось підрахувати економічний ефект для суспільства від запровадження цієї програми у загальноосвітніх навчальних закладах? На жаль, ні. Між іншим, за часів існування СРСР економісти Запорізького трансформаторного заводу підрахували, що економічний ефект від функціонування чотирьох груп здоров’я при СК «Трансформатор», де заняття вела Раїса Федотівна, був еквівалентним вартості виготовлення одного трансформатора.
Я бесідувала з багатьма батьками учнів, лікарями, вчителями, і ми наполягаємо, щоб трихвилинні заняття за прогресивною методикою не тільки були включені до шкільної програми, а й отримали фінансову підтримку, яка потрібна для проведення семінарів, видання і розповсюдження спеціальної літератури, автором якої є Раїса Парубець.

вівторок, 27 травня 2008 р.

"Старти надій"

Чемпіони навчаються у 99-му ліцеї
Протягом двох днів на запорізькому стадіоні «Локомотив» проходили обласні змагання «Старти надій» серед учнів сьомих класів загальноосвітніх навчальних закладів.
— «Стартам надій нині виповнюється 32 роки, і чутки про те, що «Козацький гарт» їх витісняє, перебільшені, — вважає директор обласної ДЮСШ Петро Грабчильов. – Навіть на початку 90-х, коли не проводилися всеукраїнські фінали, обласні змагання ми обов’язково влаштовували. Нині нагороди обласного управління з фізичного виховання виборювали переважно команди районів Запоріжжя, за винятком Жовтневого, на території якого й відбувалися обласні змагання. Важко навіть збагнути причини такого ігнорування популярних змагань. А периферія взагалі була представлена лише Приазовською ЗОШ № 2 і Кушугумською середньою школою. Між іншим, є добре підготовлені класи в Енергодарі, Мелітополі та Бердянську. І як не згадати, що у 80-х роках минулого століття команда бердянської СШ № 11 посідала призові місця у республіканських «Стартах надій».
Ще задовго до того, як суддівська колегія підбила підсумки цьогорічного обласного фіналу стало зрозуміло, що перемогу в комплексному заліку знову святкуватимуть учні ліцею № 99 з Хортицького району. Їхня вчителька фізкультури Валентина Вікторівна Силюк розповіла, що її підопічні попередніх років чотири рази поспіль перемагали в обласних «Стартах надій», стільки ж разів брали участь у Всеукраїнських змаганнях в Артеці. Учень 99-го ліцею Андрій Карпенко торік там виборов золоту медаль у стрибках у довжину. Раніше цей клас разом з Валентиною Вікторівною готував до «Стартів надій» Олександр Степанович Щербина. Два місяці тому він пішов на пенсії, але зі своїми колишніми підопічними не розлучається і приїхав вболівати за них на «Локомотив».
Уже після перших стартів хортичани вийшли у лідери. Вагомий внесок у командну перемогу зробила Анастасія Трубіцька, котра показала найкращі результати у стрибках у довжину (4,70 м), підніманні тулуба з положення лежачи на спині (76 разів), в бігові на 800 м (2 хв. 31,1 сек.) і посіла третє місце на 60-метрівці. Намагалися не відставати від однокласниці й хлопці. Брати Антон і Кирило Фоменко передували у підніманні тулуба (відповідно 75 і 73 рази), а Стас Мозулевський переміг у бігові на 1000 м (3 хв. 02,4 сек.). Природно, і у змішаній естафеті (8 х 50 м) семикласникам ліцею № 99 не було рівних.
Здобувши свою п’яту перемогу в обласних змаганнях, ліцеїсти з Хортицького району вп’яте завоювали путівку до Міжнародного дитячого центру «Артек», де восени відбудеться Всеукраїнський фінал «Стартів надій». А семикласники загальноосвітньої школи фізичної культури № 18 (Шевченківський район) і ЗОШ № 87 (Ленінський район), що посіли відповідно друге і третє місця, свої мрії про поїздку до Криму відклали до наступного року.


Пауерліфтінг
Останній акорд спартакіади
Збірна Мелітопольського державного промислово-економічного технікуму (МДПЕТ) виборола перше місце у змаганнях з пауерліфтінгу в залік обласної спартакіади вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації.
Як розповів головний спеціаліст обласного управління з фізвиховання та спорту Леонід Толкачов, турнір з пауерліфтінгу став останнім видом спартакіади. Чудові результати показали мелітопольці, яких підготував викладач кафедри фізвиховання МДПЕТ Дмитро Глек. Його підопічні випередили навіть постійних фаворитів у цьому виді спорту – студентів Запорізького авіаційного коледжу та їхніх земляків із гідроенергетичного коледжу.
Загалом до програми спартакіади входили змагання з 10 видів спорту, в яких узяли участь спортсмени 11 навчальних закладів Запоріжжя, Мелітополя, Бердянська, Токмака, Оріхова. Перемогу святкувала збірна Запорізького авіаційного коледжу, яка обійшла майбутніх металургів і команду МДПЕТ. Втім, мелітопольці мають намір у вересні довести свою спроможність у волейбольному і шаховому турнірах Всеукраїнських студентських ігор.

середу, 21 травня 2008 р.

Важка атлетика

З перемогою у комплексному заліку
повернулася збірна школярів нашої області з міста Коломия (Івано-Франківська область), де проходив фінальний турнір з важкої атлетики за програмою ІІІ Спортивних ігор школярів України.

Дівочий квінтет запорізької команди, який традиційно останніх років входить до числа призерів всеукраїнських змагань, і цього разу був на висоті, посівши друге місце. У ваговій категорії до 63 кг основна боротьба за «золото» розгорнулася між двома нашими землячками - 16-річною Наталією Хльосткіною і Аліною Удовиченко, яка на рік доросліша. Вони суттєво відірвалися від переслідувачів і за сумою двоборства показали однаковий результат – 182 кг, що на 22 кг перевищує норматив майстра спорту. Лише менша власна вага дозволила Наталії піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу пошани. У ваговій категорії до 69 кг звання чемпіонки завоювала 15-річна Наталія Сирота, а її сестра Тетяна була неперевершеною у вазі понад 69 кг. Анжеліка Хлєбникова (вагова категорія – до 44 кг) здобула срібну нагороду.
Порадували своїми виступами й запорізькі юнаки, які посіли перше командне місце, що, безумовно, є великим успіхом для нащадків уславленого Леоніда Жаботинського. Чемпіонами ІІІ Спортивних ігор школярів України стали Влад Кияшко (до 50 кг) і 16-річний Віталій Корнієнко (до 77 кг), котрий у двоборстві показав доволі високий результат 275 кг. Євген Сєрков (понад 94 кг) – володар срібної медалі. При цьому Віталій і Євген виконали нормативи майстра спорту.
Водночас з ІІІ Спортивними іграми школярів там же, в Коломиї, були розіграні нагороди чемпіонату України серед кадетів (вік – до 17 років). Дві Наталії – Хльосткіна і Сирота й тут були найсильнішими, Аліна Удовиченко і Тетяна Сирота посіли другі місця, Анжеліка Хлєбнікова – третє. У змаганні юнаків чемпіонами стали Влад Кияшко, Віталій Корнієнко і Євген Сєрков, а Олександр Усов (до 69 кг) посів друге місце.
Цей злет юних штангістів став можливим завдяки існуванню в нашій області інтернату спортивного профілю, де навчаються більшість членів запорізької команди (лише Олександр Усов – у загальноосвітній школі). Готували ж їх до змагань заслужений тренер України Микола Дубов, а також Людмила і Олександр Слободянюки. Віддамо належне й бердянському фахівцеві – заслуженому тренерові України Олександру Савону, під орудою якого розпочинали свій шлях у важкій атлетиці Наталія Хльосткіна і Віталій Корнієнко.
На честь чемпіонів, призерів ІІІ Спортивних ігор школярів та їхніх тренерів було влаштовано врочистий прийом в обласному управлінні з фізичного виховання та спорту, де їх вітали керівник цієї установи Микола Авраменко, президент Федерації важкої атлетики Запорізької області Дмитро Сухінін і директор СДЮШОР «Спартак» з важкої атлетики Олександр Нерубальщук.
Попереду в трьох лауреатів спортивного травня – Євгена Сєркова, Аліни Удовиченко і Наталії Хльосткіної – підготовка до чемпіонату Європи серед кадетів, який відбудеться в липні у Франції, а Наталія і Тетяна Сироти готуватимуться до вересневого юніорського чемпіонату континенту (Албанія).
Фото Володимира СВИРИДОВА

неділю, 18 травня 2008 р.

Козацькі розваги

Змагання, що дарують гарт і радість перемог
Того дня веселий гамір наповнив один із мальовничих куточків запорізького парку «Дубовий гай». Обласне управління з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти та науки України проводило тут традиційні спортивно-масові змагання серед учнів профтехосвіти «Козацькі розваги».
Географія учасників цього цікавого заходу доволі широка: це учні ПТУ і ліцеїсти обласного центру, Дніпрорудного, Гуляйполя, Бердянська Мелітополя, Вільнянська – усього 19 команд. Зворушливими піснями про запорізьке козацтво та «команду молодості нашої» їх вітав заслужений працівник культури України Олександр Кириченко.
А потім розпочалися захоплюючі змагання, що мали за мету перевірити не тільки силу і спритність нащадків козацької слави, а й їхню кмітливість. Приміром, конкурс «Влучний стрілець» — своєрідний аналог боулінгу, де роль кулі виконує баскетбольний м’яч, а замість кеглів – пластикові пляшки з підкрашеною водою. Від кожної команди делегувався один учасник, який мав здійснити п’ять кидків м’яча. І ось тут треба було врахувати не тільки траєкторію його польоту, вплив такого фактору, як нерівності земної поверхні. Втім, кільком учасникам вдалося збивати одним кидком по дві пляшки, а коли суддівська колегія підбила перші підсумки, виявилося, що відразу шість «стрільців» мали у своєму активі по три влучання. Для них було влаштоване додаткове випробування яке виграв майбутній автослюсар Андрій Ронжин із Запорізького ВПУ № 27.
— Андрій – різноманітний спортсмен, — розповідає керівник фізвиховання цього навчального закладу Надія Олефір. – Він – воротар футбольної команди нашого училища, грає також у баскетбол, бере найактивнішу участь у спортивному житті нашого колективу. До речі, фізкультурній і спортивно-масовій роботи адміністрація училища приділяє багато уваги, підтримуючи кожен захід. Щодо спортивної бази, вона потребувала ремонту, але це питання вирішено з допомогою наших шефів – заводу «Іскра». Між іншим, у нас налагоджені зв’язки зі спортсменами не тільки цього підприємства, а й ВАТ «Мотор Січ», ЗАТ «ЗАЗ», для яких ми готуємо трудові резерви.
Не менший інтерес викликали змагання з поштовху двох 16-кілограмових гирь. Переможцем став майбутній монтажник будівельних робіт Віталій Руссол із Запорізького професійного ліцею автомобільного транспорту, який здійснив 100 (!) підйомів. Палко вболівав за цього хлопця педагог кімнати школяра Центру дозвілля дітей та юнацтва Орджонікідзевського району Сергій Марич. Він розповів, що тренування в кімнаті школяра за місцем мешкання Віталій почав відвідувати ще восьмикласником і донині присвячує їм по дві години чотири рази на тиждень. Він вже виконує норматив кандидата у майстри з гироваого спорту , але це для нього – не самоціль.
— Я займаюся, так би мовити, для душі, — говорить Віталій Руссол. – А серйозні тренування позбавляють незалежності, вимагають виїзду на змагання. Я ж у вільний час полюбляю бути з рідними.
До речі, й у двох наступних колективних видах програми – метаннях довбні (тієї ж гирі) на відстань та в комбінований естафеті «Як козаки за сіллю ходили» – не було рівних команді ліцею автомобільного транспорту, хоча їй довелося витримати певну конкуренцію з боку земляків з ліцеїв залізничного і водного транспорту, згадуваного вище ВПУ № 27 і ліцею № 29.
— Я бачу закономірність у перемогах учнів ліцею автотранспорту, — каже начальник обласного управління з фізвиховання та спорту Микола Авраменко. – У цьому навчальному закладі керівником фізвиховання працює Євген Васильович Юматов, який має більш ніж двадцятирічний досвід роботи в нашій системі. Це – ерудована людина, котра вважає своєю головною місією виховання фізично міцного підростаючого покоління.

У найзахоплюючому виді програми – перетягуванні каната –перемогу святкували потужні хлопці з команди Запорізького будівельного центру профтехосвіти.
— Чим пояснити
«гегемонію» команд з обласного центру в нинішніх
«Козацьких розвагах»?
– запитуємо заступника начальника управління освіти і науки Запорізької міської ради Валерія Ульянова.
— Мабуть, тим, що на периферії відчувається брак матеріальної бази. Місцеві органи влади мають повернутися обличчя до потреб системи профтехосвіти у цьому питанні.
Втім, навіть ті, хто не увійшов до числа призерів змагань, не вдчували себе переможеними. Бо вони отримали міцний заряд бадьорості, а ще - смачні подарунки від організаторів.

«Спорт для всіх – спільна турбота»
Серед найкращих – наша область
Протягом квітня у нашій країні проводився традиційний місячник «Спорт для всіх – спільна турбота», організований Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту спільно з Всеукраїнським центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Під час місячника було відремонтовано та приведено до ладу 24 тисячі спортивних споруд і майданчиків, чому сприяло залучення 795 тисяч прихильників здорового способу життя й витрачено понад 4 мільйони гривень.
Місячник засвідчив актуальність проблеми, яка існує тривалий час: недостатній рівень розвитку матеріально-технічної бази масового спорту. Дійсно, спортивні майданчики, які мають бути осередками здорового дозвілля, здебільшого занедбані, використовуються не за призначенням, а часто-густо й не мають господаря.
Експертна комісія, яка вивчила й проаналізувала матеріали звітів організаційних комітетів, поданих з Автономної Республіки Крим, областей , міст Києва і Севастополя, визначила 5 переможців місячника. До їхнього числа увійшли Волинська, Донецька, Запорізька, Полтавська і Одеська області. Всі вони будуть нагороджені кубками та дипломами за найкраще проведення місячника, а одна з областей отримає суперприз – сучасний комплекс спортивного обладнання з антивандальними засобами від генерального спонсору – компанії «Інтер Атлетика».
Слід відзначити підвищену активність під час місячника навчальних закладів професійно-технічної освіти нашої області, зокрема з боку викладацьких і учнівських колективів Запорізького педагогічного коледжу, Дніпрорудненського і Пологівського професійних ліцеїв, Мелітопольського будівельного центру ПТО, Мелітопольського ВПУ № 40. Залишається сподіватися, що їхня відповідальність і активність стануть прикладом для решти освітянських організацій наступного року, адже недарма кажуть «Спортмайданчик у дворі дасть здоров’ячко тобі».

суботу, 17 травня 2008 р.

Тхеквондо

З медалями – і школярі, й студенти
У Дніпропетровську завершився фінальний турнір І Студентських спортивних ігор України серед вузів ІІІ – ІV рівнів акредитації.Вдалими виступами порадували представники Запорізького національного університету.
Студентка четвертого курсу факультету фізвиховання Ганна Кондратьєва (ФСТ «Колос», школа «Джур»), яку тренує Максим Грабко, виборола перше місце у ваговій категорії до 72 кг.
Такого ж успіху в змаганнях чоловіків вагою до 58 кг досяг і третьокурсник Євген Коновалов («Спартак», ШВСМ), вихованець заслуженого тренера України Юрія Бабака. Ганна і Євген завоювали право представляти Україну 16 – 20 червня на чемпіонаті світу серед студентів у Белграді (Сербія).
* * *
Там же, в Дніпропетровську, відбулися й змагання за програмою ІІІ Спортивних ігор школярів України.
І в цьому турнірі запоріжці, а саме представники «Колоса», були у фаворитах. Дев’ятикласник Запорізької гімназії № 107 Богдан Боднар (ФСТ «Колос»), виступаючи у ваговій категорії до 51 кг, став володарем золотої медалі, а учениця загальноосвітньої школи № 83 Альбіна Дугіна посіла третє місце у ваговій категорії до 52 кг.
Підготували призерів ІІІ Спортивних ігор школярів України тренери Юрій Бабак, Сергій Большаков і Олександр Плецький.

Міні-футбол
Вади не завадили чемпіонам
Завершилася першість області серед дітей-інвалідів з вадами розумового та фізичного розвитку, що проводилася обласними управлінням фізвиховання та спорту і центром «Інваспорт».
Змагання проходили в п’яти містах – Запоріжжі, Токмаку, Василівці, Мелітополі, Гуляйполі. Перемогу серед команд 12 – 14-річних хлопчаків святкували вихованці Гуляйпільської спеціальної школи-інтернату, а серед команд 15 – 17-річних юнаків – збірна Камянсько-Дніпровської СШІ.

Переможці й призери отримали кубки, дипломи, грамоти, футболки, а команди, що посіли четверті місця – ще й торти. Запорізький футбольний клуб «Металург» вручив учасникам змагань футбольні м`ячі.

суботу, 3 травня 2008 р.

Турнірна хроніка

«Нащадки козацької слави»
Таку назву мав обласний фестиваль фізкультурно-оздоровчого патріотичного комплексу школярів «Козацький гарт», фінал якого проходив у Мелітополі.
Право участі у вирішальному етапі фестивалю завоювали шість команд загальноосвітніх начальних закладів (учні 5 – 11 класів), які вдало виступили на міському, районному, а згодом і зональному рівнях. Діти змагалися у кількох спортивних конкурсах (перетягуванні канату, естафеті, човниковому бігу тощо), а також у специфічних конкурсах знавців історії українського козацтва, оригінальній презентації команд.
У підсумку другий рік поспіль перемогу святкувала команда Бердянської загальноосвітньої школи № 11, яка здобула путівку на Всеукраїнський фестиваль, що відбудеться у вересні у Фастові. Подальші місця розподілилися таким чином: Пологівська ЗОШ № 2, Кам’янсько-Дніпровська ЗОШ, Приморська ЗОШ № 2, Запорізька гімназія № 11, Мелітопольський навчально-виховний комплекс № 16.

Баскетбол
Жіночий турнір спартакіади вузів І – ІІ рівнів акредитації пройшов за переваги команд з обласного центру.
Поза конкуренцією була збірна авіаційного коледжу (директор – Віктор Задорожний, керівник фізвиховання – Геннадій Овсянников). Друге місце посіли баскетболістки комерційного коледжу, третє – педагогічного.

Волейбол
Команда 14-річних волейболісток обласної ДЮСШ (тренер – Любов Перебийніс) виграла в Одесі чемпіонат України серед дівчат цієї вікової групи.
На попередній стадії змагань запоріжанки довели свою перевагу над командами Білої Церкви, Луганська і Тернополя, а у фіналі не залишили шансів юним волейболісткам Херсона, Донецька і Одеси.
* * *
Перемогою вихованців Кам’янсько-Дніпровської ДЮСШ завершився в Мелітополі чемпіонат області серед 15 – 16-річних юнаків.
Друге місце посіла команда обласної ДЮСШ, третє – Приазовської ДЮСШ.

Гандбол
Юні гандболістки Запорізької СДЮШОР № 3 (тренер – Тетяна Радько) під прапором збірної області виграли зональний турнір ІІІ Спортивних ігор школярів України.
Першого дня змагань наші землячки поступилися команді Донецької області – 20:23, але наступні матчі проти збірних Дніпропетровської і Луганської областей виграли (відповідно – 19:15 і 37:18) й стали переможницями турніру.
Команди Запоріжжя і Дніпропетровщини здобули право виступити у фінальній стадії змагань, яка відбуватиметься 10 – 15 червня у Запоріжжі. Тож наші землячки розпочнуть її із «золотими» очками.

Легка атлетика
Запорізький стадіон «Локомотив» став ареною змагань 63-ї обласної спартакіади школярів.
Досить представницький склад учасників – 16 колективів – зібрав турнір команд сільських районів. Тут перемогу святкували школярі Новомиколаївського району, які обійшли збірні Василівського і Бердянського районів.
А от на старти змагань серед міст і районів обласного центру вийшли лише шість команд. Призові місця поділили між собою представники трьох районів Запоріжжя – Хортицького, Шевченківського і Комунарського.
* * *
Легкоатлетичний крос за програмою обласної спартакіади вузів І – ІІ рівнів акредитації проведено на запорізькому стадіоні «Олімпійські надії».
Перемогла збірна команда Запорізького металургійного коледжу (директор Володимир Самойлов, керівник фізвиховання – Сергій Крижко). Друге і третє місця посіли відповідно студенти Запорізького авіаційного і Мелітопольського машинобудівного коледжів.