суботу, 31 жовтня 2009 р.

Спартакіади

Вдалий старт оріхівчан
Турніром з міні-футболу, що проходив на спортивних базах двох запорізьких професійних ліцеїв – водного та залізничного транспорту – розпочалася обласна спартакіада вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації, яку проводить обласне управління з фізичного виховання та спорту МОН України.

Перемогу святкувала команда Оріхівського сільськогосподарського технікуму, яка випередила збірні Запорізького гідроенергетичного коледжу та Мелітопольського промислово-економічного технікуму.
Леонід ТОЛКАЧОВ,
заслужений тренер України

Фізична культура і здоров’я

«Чи можна вірити пробі Руф’є?»


Із таким запитанням сьогодні звертаються до фахівців спортивної медицини батьки, чиї діти шкільного віку ще нещодавно активно займалися тим чи іншим видом спорту, а нині зараховані до спеціальної медичної групи або взагалі звільнені від занять фізичною культурою.

Такий вердикт їм винесли після запровадження в загальноосвітніх навчальних закладах обов’язкового медично-педагогічного контролю за функціональним станом здоров’я учнів загальноосвітніх шкіл у відповідності до спільного наказу №518/674 від 20 липня 2009 року двох міністерств України – охорони здоров'я та освіти і науки. А підставою для обмежень стала функціональна проба Руф’є, що проводиться з метою діагностики серцево-судинної системи. Дітей відповідно до стану їхнього здоров'я тепер розподіляють на три групи: основну (здорові діти), підготовчу (за показниками медкомісій) і спеціальну.

— Можна зрозуміти стурбованість працівників двох міністерств кількома випадками смертей дітей на уроках фізкультури, — каже завідувач кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини Запорізького медичного університету, доктор медичних наук Євген МИХАЛЮК. — Але не можу погодитися як з переглядом деяких нормативів з фізичної культури, що орієнтовані на роботу з підготовчими групами й мають переважно ігровий характер (легкоатлетичні вправи, навпаки, обмежені), так і з проведенням проби Руф’є в загальноосвітніх школах. Адже ці тести призначені для визначення функціонального стану вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл і професіональних спортсменів.

Класичний варіант проби Руф’є являє собою дозоване фізичне навантаження – 30 присідань протягом 30 секунд – і проводиться для тих, хто регулярно займається фізичною культурою та спортом тривалий час. Спочатку, до навантаження, проводиться вимір пульсу за одну хвилину в положенні сидячи, згодом – у положенні стоячи після 30 присідань протягом 1 хвилини і знову в положенні сидячи. Підставивши значення трьох показників пульсу у формулу, обчислюють індекс Руф’є, відповідно до якого проводиться оцінка.

А от проба Руф’є, що запроваджена в поліклініках нашої області, а, можливо, й на теренах усієї Україні, передбачає зовсім іншу методику. По перше, вимір проводиться тільки сидячи, а по-друге, — протягом перших і останніх п’ятнадцяти секунд першої хвилини відновлення. Хто є автором «модифікації» проби Руф’є – невідомо, але те, що вона призводить до парадоксальних результатів, свідчать повідомлення батьків дітей.

Цього можна було б уникнути, якби зацікавлені чиновники в міністерствах і на місцях звернулися до фахівців, які контролюють фізичний стан спортсменів і фізкультурників щоденно. Особисто я рекомендував би для оцінки функціонального стану серцево-судинної системи школярів використовувати просту інформативну пробу – 20 присідань протягом 30 секунд, при проведенні якої ще й вимірюється артеріальний тиск, час відновлення пульсу після 20 присідань, тощо.

Спортивне орієнтування

Стежками Хортиці в пошуках контрольних пунктів


Минулих вихідних на оспіваному в легендах острові відбувся чемпіонат області серед учнівської та студентської молоді «Азимут-2009», організований Запорізьким обласним центром туризму та краєзнавства учнівської молоді (ЗОЦТКУМ).

Учасниками цього масового заходу стали 250 юних прихильників бігу з компасом і картою. Керівництво ЗОЦТКУМ на чолі з Тетяною Митрофановою безкоштовно надало у розпорядження гостей із різних регіонів області як приміщення безпосередньо на території центру, так і турбазу «Наддніпрянську» в селищі Павло-Кічкас, де були створені чудові побутові умови. Про постановку дистанцій з урахуванням різних вікових категорій (від 10 до 21 року) подбали ветеран запорізького спортивного орієнтування Лілія Пох та її помічник Андрій Кучерук.

Першого дня змагання відбувалися в заданому напрямку. Серед наймолодших учасників найшвидше із завданням знаходження контрольних пунктів впоралася десятирічна Ліза Воробйова з Вільнянського району. У віковій групі до 14 років відзначився Едуард Шахмаєв, який показав час, кращий за результати багатьох доросліших орієнтувальників, а серед досвідченіших спортсменів (до 21 року) перемогу святкував вихованець Лілії Пох Андрій Царенко.

Наступного дня проходили естафети, в яких успіх сприяв командам сільських районів області – Веселівського (від 12 до 14 років) і Приморського (від 14 до 16 років).

понеділок, 5 жовтня 2009 р.

Ігри чемпіонів-2009

Сільські школярі ствердили
свою перевагу
Минулої п’ятниці загальнонаціональний дитячий спортивний рух «Біола – Ігри Чемпіонів» з новим форматом змагань завітав до Запоріжжя. Палац спорту «Юність» приймав учасників відкритого розіграшу Кубка обласного центру серед учнів 5 – 10 класів.
Ані керівників міста, ані представників управління з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради ми на цьому святі здоров’я не побачили. Причина, на їхній погляд, банальна: захід – позаплановий. Ну той що, важко було прийти й привітати дітей, а водночас подякувати олімпійським зіркам Олександру Крикуну та Юрію Білоногу за проявлену ініціативу?
Змаганням передувала прес-конференція, на якій віце-президент Асоціації атлетів «Клуб Біола» Олександр КРИКУН зазначив: «Ми вперше проводимо осінній етап популярних змагань. Ставили за мету залучити до рухової активності школярів із великих міст України, оскільки, як доводить практика нашої трирічної роботи, сільські діти більш підготовлені, ніж міські. А навесні влаштуємо чергове турне по містах України, під час якого пройдуть обласні чемпіонати Ігор чемпіонатів, яким передуватимуть шкільні та районні змагання). Отже наш чемпіонат стартує восени, а завершиться травневим фіналом в Артеці. На кубковий турнір до Запоріжжя ми запросили команду Чубарівки, яка торік виборола звання чемпіона наших Ігор, аби вручити їй професіональний спортивний інвентар на суму 3000 гривень».
Начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту МОН України Микола АВРАМЕНКО зауважив, що організатори змагань зіткнулися з величезною проблемою, намагаючись залучити якомога більше команд із запорізьких шкіл. Справа в тому, що розпорядженням Міністерства охорони здоров’я допуск до змагань можуть ати лише та школярі, які пройшли поглиблене медичне обстеження. В сільській місцевості це зробити простіше, тому було вирішено зробити кубкові змагання відкритими.
Юрій БІЛОНОГ, олімпійський чемпіон Афін-2004 зі штовхання ядра: «Наше завдання – популяризація олімпійського руху, залучення дітей до занять спортом. Це набагато краще, ніж сидіння годинами біля екрану телевізора або монітора комп’ютера».
У врочистому відкритті змагань разом із Олександром Крикуном та Юрієм Білоногом взяли участь наша землячка – олімпійська чемпіонка Сеулу-88 Ольга Стражева та Вікторія Куліш, представниця «Приватбанку», який запровадив для призерів ігор спеціальну програму «ЮніорБанк».
Кожен учень із 23 шкільних команд області, які прибули до «Юності», продемонстрував свої кращі якості, змагаючись на спеціально розроблених надувних конструкціях. Але лише чотири найкращі команди, які були визначені за результатами трьох кваліфікаційних конкурсів, потрапили до фіналу, де на них чекали випробування «Колодязь», «Фехтування» і «Колесо».
За підсумками цих захоплюючих стартів першими володарями Кубка Запоріжжя стали учні ЗОШ № 2 з селища Кушугум Запорізького району (керівник фізвиховання – Людмила Абакуненко). Переможці мали відчутну підтримку з боку чисельної групи своїх однокласників, які взяли на озброєння гасла й всілякі «кричалки».
Друге місце посіли суперфіналісти третього чемпіонату «Біола – Ігри Чемпіонів» — учні відомої не лише на теренах нашої області Чубарівської ЗОШ (Пологівський район), яких тренує керівник фізвиховання цієї школи Віктор Невілько. Цього разу його
підопічні не спромоглися здобути чергову перемогу, але, окрім задоволення від участі в змаганнях, отримали обіцяний Олександром Крикуном спортивний інвентар.
Бронзовим призером кубкового турніру стала команда Запорізької спеціалізованої школи фізичної культури № 18 (керівник фізвиховання – Ольга Фоменко). До чільного квартету також увійшла збірна Відрадненської ЗОШ (Запорізький район).
Ну, а що ж ті, хто не потрапив до числа призерів? Ось як
розмірковує директор Софіївської ЗОШ Новомиколаївського району Іван Ігнатенко:
— Я вважаю, що перший млинець не був глевким для нашої команди. Гадаю навесні ми обов’язково візьмемо участі в обласному чемпіонаті Ігор чемпіонів й намагатимемось потрапити до призової трійки. У всякому разі наш вчитель фізкультури Сергій Крутень зробить усе можливе, щоб дівчата та хлопці підійшли до цих відповідальних стартів у найкращій спортивній формі.

Фото Анатолія ВЛАСОВА