вівторок, 29 квітня 2008 р.

Вільна боротьба

Пам’ять невмируща
У понеділок у Палаці спорту «Юність» відбувся юнацький турнір з вільної боротьби – Меморіал заслуженого тренера України Миколи Сафошина.
Микола Данилович Сафошин у 50 – 70-х роках минулого століття вивів у майстри не одне покоління запорізьких борців, до того ж не тільки «вільників», а й «класиків», у тому числі й таких, як заслужені тренери СРСР Едуард Кляхін і Євген Чертков, дворазовий чемпіон світу Сергій Рибалко, срібний призер Олімпійських ігор Шота Ломідзе. Майже 27 років тому цей авторитетний тренер пішов з життя. Але пам'ять про нього живе, і, в першу чергу, завдяки меморіальному турніру, який був традиційним, потім через фінансові проблеми кілька років не проводився, але нині завдяки зусиллями одного з учнів Миколи Сафошина майстра спорту Миколи Авраменка і за підтримки Благодійного фонду «Патріот Запоріжжя» відродився.
В урочистому відкритті змагань, а потім і в нагородженні переможців і призерів турніру взяли участь відомі запорізькі борці, котрим путівку в життя дав Микола Сафошин. Біографії багатьох з них викликають повагу не тільки завдяки спортивним здобуткам: Володимир Ларін тривалий час працював на керівних посадах на автозаводі «Комунар», полковник спецпідрозділу «Овен» Володимир Клименко виконував інтернаціональний обов’язок у В’єтнамі та Афганістані, Володимир Паміров очолює облраду профспілки працівників кооперації та інших форм підприємництва, Валерій Дудченко став заслуженим тренером України, а Юрій Проценко є ветераном освітянської ниви.
Звертаючись до юних спортсменів, Микола Авраменко сказав: «Мені дуже приємно згадувати про Миколу Даниловича, котрий був не тільки блискучим наставником, а й дуже чуйною людиною, що можуть підтвердити всі його учні. Тож хай сьогоднішнє свято боротьби буде своєрідною даниною пам’яті про нашого тренера». Ці слова стали лейтмотивом змагань, які порадували своєю видовищністю.
Турнір розпочався матчевою зустріччю збірних команд господарів і гостей, у якій перемогу святкували запорізькі юнаки – 8:2. А в особистій першості найсильнішими у своїх вагових категоріях стали: 42 кг – Іван Мовила, 46 кг – Дмитро Герасимов, 50 кг – Дмитро Прядко, 54 кг – Кирило Лобачов (усі – СДЮШОР «Спартак», Запоріжжя), 58 кг – Василь Сивак (СК «Сокіл», Чернігівка), 63 кг – Вадим Блажко (Дніпропетровська обл.), 69 кг – Ростислав Тира (СДЮШОР «Спартак» (Запоріжжя), 76 кг – Кирило Прилепський (Дніпропетровська обл.), 85 кг – Володимир Ільченко (СДЮШОР «Спартак», Запоріжжя), 100 кг – Олександр Пилипенко (Дніпропетровська обл.).
У нагороду переможці та призери отримали призи, медалі й дипломи, а всі учасники змагань – пам’ятні вимпели і значки.
На знімку Наталії М’ячиної: фото на згадку – переможці та призери Меморіалу Миколи Сафошина разом з його посивілими учнями
.

вівторок, 22 квітня 2008 р.

Запоріжжя приймало "Ігри чемпіонів"

Минулого понеділка господарями спортивного манежу ВАТ «Запоріжсталь» на кілька годин стали учні 13 загальноосвітніх навчальних закладів із обласного центру, Запорізького, Кам’янсько-Дніпровського і Пологівського районів – учасники відбіркового туру Всеукраїнських змагань «БІОЛА» - Ігри чемпіонів», основна мета яких – створення в Україні шкільного спортивного руху, який сприяв би оздоровленню дітей і залученню їх до активних занять фізкультурою і спортом.
Організаторами цього широкомасштабного спортивного заходу виступають Міністерство освіти та науки України, Міністерство України у справах сім΄ї, молоді та спорту, Асоціація атлетів «Клуб «БІОЛА», а проходять змагання за підтримки Національного Олімпійського комітету України. Тож підтримати учасників прийшли начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Вєрозубов, начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти та науки Микола Авраменко, заступник голови регіонального відділення НОК України Ірина Ольховникова, директор обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Олег Рибченко, видатні запорізькі спортсмени – олімпійські чемпіони Ольга Стражева і Олександр Рєзанов.
Суддівство змагань здійснювали знавці своєї справи – провідні викладачі фізвиховання навчальних закладів професійної освіти на чолі із арбітром міжнародної категорії Геннадієм Гусєвим. Вони зафіксували перемогу учнів Чубарівської загальноосвітньої школи (Пологівський район). Підопічні вчителя фізвиховання Віктора Невілько спромоглися випередити три колективи з обласного центру – ліцею № 34 (Шевченківський район), ЗОШ № 72 (Орджонікідзевський район) і гімназії № 47 (Заводський район). Команда з Чубарівки продемонструвала найкращу спортивну підготовку та витримку, повагу до суперників, вміння підтримувати один одного, а восьмикласник Олексій Шинкаревич показав абсолютно найкращий результат у віджиманні від підлоги в упорі лежачи – 57 разів.
Та й взагалі шлях до перемоги був нелегким. Спочатку треба було потрапити до фінального квартету, який визначався за результатами проходження смуги перешкод на величезному полігоні з надувних конструкцій. Згодом у фіналі хлопці мали продемонструвати вправне «фехтування» надувним брусом, а дівчата – на що вони здатні у конкурсі «біатлон» (як справжні білочки вони, бігаючи, змушували котитися велике колесо, а на проміжному фініші ще й закидали м’яч у баскетбольний кошик).
Змагальну частину програми вдало прикрасили танцювальні паузи у виконанні вихованців Студії сучасної хореографії Комунарського районного центру школярів і молоді, а також показові виступи найсильнішої людини планети – багаторазового рекордсмена Книги рекордів Гіннесса Дмитра Халаджі.
Отже, школярі з Чубарівки, здобувши перемогу в регіональному відбірковому турі, отримали путівки до Міжнародного дитячого центру «Артек», де у травні відбуватиметься фінал Всеукраїнських змагань «БІОЛА» – Ігри чемпіонів». Та й решту команд чільного квартету організатори запорізького туру не обійшли увагою, подарувавши кожній спортивне знаряддя для уроків фізкультури.
Олімпійська чемпіонка Сеула-88 Ольга Стражева:
-- Чим більше буде таких заходів для школярів, тим краще. Треба залучати до них більше спонсорів, зробити ці змагання по-справжньому масовими, та й присутність глядачів підбадьорюватиме команди.
На фото Володимира СВИРИДОВА: начальник обласного управління фізичного виховання та спорту Микола Авраменко проводить нагородження команди Чубарівської загальноосвітньої школи.

ІІІ Спортивні ігри школярів України

НАЙШВИДШЕ ПЛИВЛИ В ЕСТАФЕТАХ
У Луганську фінішували фінальні змагання з плавання за програмою ІІІ Спортивних ігор школярів України.
Найвагоміший врожай нагород зібрала вихованка СДЮШОР з водних видів спорту «Мотор Січ» Тетяна Ільїна. Вона була другою на дистанціях 50 і 100 м плавання вільним стилем, «бронзу» завоювала на 200-метрівці. А ще Тетяна двічі святкувала перемоги в естафетах 4 х 50 м і 4 х 100 м вільним стилем разом зі своїми одноклубницями Ілоною Борушок, Валерією Дорошенко, Аліною Полоховою. Ще одна вихованка цієї СДЮШОР Олена Ратнер виборола бронзову медаль у плаванні вільним стилем на 800 м.
Успіх своїх підопічних поділяють заслужені тренери України Анатолій Журавльов, Іван Проскура, а також Вікторія Гринь, Наталія Климова, Людмила Лебідь, Данило Проскура.
Ще одну медаль, бронзову, збірній Запорізької області, яка в командному заліку посіла сьоме місце, приніс вихованець тренера Ігоря Бондаренка (СДЮШОР «Спартак-КПУ») Сергій Фролов (дистанція 1500 м, вільний стиль).


Баскетбол
Чергова перемога підопічних Тараса АРТЕМЕНКА
Тарас Артеменко – тренер чоловічої команди Класичного приватного університету, яка є лідером першої ліги чемпіонату України. Крім того, дбаючи про завтрашній день колективу, талановитий наставник у вільний час тренує команду юнаків в Південному мікрорайоні Запоріжжя, яка нещодавно завоювала золоті нагороди Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги.
Раніше ці змагання носили назву Кубок Олександра Волкова, олімпійського чемпіона, який нині очолює Федерацію баскетболу України. До речі, у 2000 і 2001 роках бронзовими призерами цього турніру ставали вихованці ДЮСШ «Будівельник» (директор – Петро Драган). Протягом останніх шести сезонів найсильніші юнацькі колективи країни об’єднані у ВЮБЛ, в якій грають і резервісти команди Класичного приватного університету.
Нинішнього року в турнірі 17-річних баскетболістів брали участь 19 команд, і лише восьми з них судилося виборювати нагороди у фінальному турнірі, що проходив у Палаці спорту «Спартак-КПУ». У чвертьфіналі підопічні Тараса Артеменка довели свою перевагу над БК «Донецьк-91» -- 67:55, у півфіналі здолали опір ДЮК «Одеса» -- 76:66, а у вирішальному матчі здобули перемогу над миколаївською СДЮШОР № 4 – 75:61. Кубок кращого гравця сезону і цінний приз отримав атакуючий захисник запорізької команди Іван Тимощук.
До речі, цей юнак, а також нападаючий Олександр Гарбарчук уже залучаються до ігор першої команди КПУ, яка має реальні шанси на вихід до вищої ліги вітчизняного баскетболу. Якщо це станеться (чимало залежатиме від фінансових можливостей університету), підопічні Тараса Артеменка і там не будуть хлопчиками для биття. Запорука тому – чудовий мікроклімат, що існує в команді.

Гандбол

«Стрімкий м’яч» - шлях до майстерності
У трьох містах країни завершилися фінальні турніри популярного чемпіонату юних гандболістів України на призи клубу «Стрімкий м’яч».
Ці змагання були започатковані 32 роки тому, і запорізькі команди неодноразово перемагали в них. Ось і нині жодна із гандбольних шкіл нашої області не залишилася без нагород.
Перш за все, відзначимо золотий успіх двох команд СДЮШОР гандбольного клубу «ZTR», які змагалися в Брянці Луганської області. 14-річні підопічні тренера Володимира Величка завдали поразок вихованцям місцевої СДЮШОР (14:7), юним гандболістам Южного (20:16) і Зіньківа (Полтавська область) – 23:8. Гравці команди, яку очолює Євген Гарячих, на рік молодші, але й їм не позичати переможного духу, про що свідчать підсумки матчів з командами Луганської СДЮШОР (22:14), ДЮСШ Сквири (Київська область) – 26:11, Нововолинська (Волинська область) – 26:5, а також із земляками з СДЮШОР імені Юрія Лагутіна (23:20). Останні стали срібними призерами змагань, зігравши внічию з луганчанами (13:13) і перемігши юнаків Сквири (32:4) і Нововолинська (19:6).
Бронзові нагороди в активі дівчат з СДЮШОР № 3, які змагалися в Городенці (Івано-Франківська область).


Легка атлетика
«Весняні ластівки»
Таку назву мали Всеукраїнські змагання, що проходили нещодавно в Ялті під егідою Комітету з фізвиховання та спорту МОН України. Вдало виступили на цьому форумі прихильників «королеви» спорту дві юні представниці запорізького «Колос», які навчаються в обласному інтернаті спортивного профілю.
Тетяна Головкіна з села Семенівка Мелітопольського району стала бронзовою призеркою на 1500 м з перешкодами, а на дистанції, вдвічі довшій, посіла четверте місце. Олена Маротчак (Новомиколаївський район) завоювала «бронзу» в складі естафетн6ої команди 100 + 200 + 300 + 400 метрів.
Обох спортсменок підготували заслужені тренери України Микола Мальцев і Олександр Свириденко.

середу, 16 квітня 2008 р.

ІІІ Спортивні ігри школярів України

УСПІХ ЮНИХ ГІМНАСТІВ
Дванадцять медалей завоювали школярі Запорізької області у фінальних змаганнях зі спортивної гімнастики за програмою ІІІ Спортивних ігор школярів України, що проходили в Києві.
Обласне управління з фізичного виховання та спорту делегувало до столиці дві юнацькі команди (по 4 учасники в кожній), укомплектовані вихованцями СДЮШОР № 1 Запорізького міського управління освіти і науки, які навчаються в обласному інтернаті спортивного профілю. І кожен з юних гімнастів приніс нашій області залікові очки.
У командних змаганнях брали участь 12 збірних, а перемогу святкували кияни. Тож друге місце першого запорізького квартету слід розцінювати як великий успіх (друга наша команда фінішувала восьмою). Серед «срібної» четвірки на найвищу похвалу заслуговує підопічний тренера Павла Нетреби 14-річний Олег Степко, котрий став переможцем першості у багатоборстві за програмою кандидатів у майстри спорту, здобув золоті нагороди на коні, кільцях, брусах, в опорному стрибку, «срібло» — за виконання вільних вправ.
З медалями повернулися додому ще чотири запорізькі гімнасти. У змаганнях з багатоборства за програмою першого розряду срібним призером став Олег Стоєв, бронзовим – Євген Сидоров. Валентин Шевченко двічі відзначився в особистих змаганнях, посівши друге місце в опорному стрибку і третє – у вільних вправах. Бронзова нагорода і в активі В’ячеслава Поета (на кільцях).
Залікові очки в скарбничку нашої області також принесли Микита Ануфрієв, Владислав Братковський і Андрій Ступак. Разом з Павлом Нетребою успіх своїх вихованців також поділяють заслужений тренер України Микола Назаренко, Станіслав Бурбела, Володимир Ільїн, Олександр Риндач.
Лідер юних запорізьких гімнастів Олег Степко виявився не дуже говірливим хлопцем, але з експрес-інтерв’ю з ним автор цих рядків зробив висновок, що має справу з максималістом.
— Олег, скільки років ти замаєшся спортивною гімнастикою?
— Дев’ять з половиною.
— Яка із завойованих золотих медалей найдорожча для тебе?
— Усі.
— А шлях до якої з них був найважчим?
— Будь-яка висока нагорода потребує неабияких зусиль.
— У тебе є кумир?
— Так. Це вихованець нашої СДЮШОР № 1 Роман Зозуля, срібний призер Олімпійських ігор у Сіднеї.
— А ти мрієш стати в майбутньому призером Олімпіади?
— І обов’язково чемпіоном.

На фото Володимира СВИРИДОВА: юні гімнасти запорізької області зі своїми наставниками; п’ятиразовий чемпіон ІІІ Спортивних ігор школярів України Олег Степко.

Волейбол
Наші школярки – треті
У Білій Церкві команди дівчат розіграли нагороди ІІІ Спортивних ігор школярів України.
Збірна Запорізької області (тренери – Віра Румянцева і Олена Лисенко) у груповому турнірі на попередній стадії змагань завдала поразок одноліткам з Полтавщини (3:2) і Дніпропетровщини (3:0), але поступилася майбутнім чемпіонкам – волейболісткам Луганщини (0:3).
У півфінальному двобої з командою Київської області (Білої Церкви) наші землячки знову зазнали невдачі – 1:3, але знайшли в собі сили, щоб у матчі за бронзові нагороди взяти гору над спортсменками Рівненщини – 3:1.

Міні-футбол

Найкращі – комунарці
На спортивній базі обласної СДЮШОР з футболу (директор – Равіль Шарипов) відбулися фінальні змагання 63-ї обласної спартакіади школярів серед збірних команд міст і районів Запоріжжя.
Перемогу святкувала команда Комунарського району (тренер – Дмитро Кошель), яку було сформовано з учнів двох шкіл -- № 38 і № 84. Про перевагу чемпіонів свідчить той факт, що срібних призерів – мелітопольців – вони обіграли з рахунком 4:0, а команду Ленінського району (читай школа футболу ПФК «Металург») – 9:0.

пʼятницю, 4 квітня 2008 р.

ІІІ Спортивні ігри школярів України

"Де згоди доброї в товаришів нема,
до діла братись там дарма…"

Ці рядки з відомої байки Івана Крилова мимоволі пригадалися, коли стало відомо, що збірна школярів області у фінальних змаганнях зі дзюдо за програмою ІІІ Спортивних ігор школярів України, які проходили в Луцьку, посіла аж 13-е місце.
Невже таке відставання 15-17-річних запорізьких дзюдоїстів від своїх земляків-юніорів, які на нещодавньому чемпіонаті України в тому ж Луцьку завоювали друге місце в командному заліку? Та ні, виявляється, є в нас і перспективна юнь, проте вона була позбавлена можливості взяти участь у Спортивних іграх школярів через бойкот цього заходу тренерами Андрієм Бондарчуком (СК «Металург»-ШВСМ), Вахідом Токмазовим (ДЮСШ № 11) і Миколою Переродовим (ФСТ «Україна). Ці фахівці послалися на те, що найсильніші юнаки і дівчата готуються до інших стартів. Цікаво, а з яких це пір масштабний спартакіадний захід, яким є Спортивні ігри школярів, заважає набуттю відмінної спортивної форми?
В підсумку лише двом представникам нашої області пощастило піднятися на п’єдестал пошани: Віктор Чирко (Запорізька спортивна школа-інтернат) став срібним призером змагань у ваговій категорії до 73 кг, а Галина Тарасова (обласна СДЮШОР) посіла третє місце у змаганні дівчат вагою понад 70 кг. У решті 14 вагових категоріях запорізькі школярі не могли розраховувати на медалі, оскільки збірна області виступала не в найсильнішому складі.

Баскетбол

Подвійний успіх господарів
Тріумфом юних господарів завершилися баскетбольні турніри за програмою 63-ї обласної спартакіади школярів серед команд сільських районів, що проходили у приміщенні Гуляйпільської ДЮСШ.
Змагання мали свою інтригу і вкотре довели, що на периферії ігрові види спорту користуються у молоді не меншою популярністю, ніж у містах. Особливо це стосується школярів Гуляйпільщини, які очолили обидва списки призерів: юнацька команда випередила збірні Бердянського і Куйбишевського районів, а дівчата – баскетболісток Мелітопольського і Чернігівського районів.

четвер, 3 квітня 2008 р.

Спортивний пульс Новомиколаївки
Навряд чи живий хтось із жителів Гайчура, які в 30-х роках минулого століття знали бухгалтера колгоспу «Комунар» Михайла Плаксу, котрому судилося стати Героєм Радянського Союзу під час Великої Вітчизняної війни. Та віднині вимпели із його зображенням зберігаються в 127 родинах із Запоріжжя, Мелітополя, Оріхова, Дніпрорудного, Дніпропетровська, Донецька і, звичайно ж, Новомиколаївки. Саме таку кількість і географію учасників зібрав Всеукраїнський юнацький меморіал з дзюдо, присвячений пам’яті Михайла Плакси.
Змагання проходили в Новомиколаївському дитячо-юнацькому клубі фізичної підготовки, де, окрім дзюдо, пріоритетними видами спорту є баскетбол, настільний теніс, гандбол. Але того дня протягом семи годин повновладними господарями просторого залу були 8-11-річні прихильники татамі. Їх вітали голова Новомиколаївської райдержадміністрації Станіслав Пеньковський і начальник обласного управління фізичного виховання та спорту МОН України Микола Авраменко.
Станіслав Володимирович вважає, що подібні заходи є не тільки однією зі складових Програми розвитку фізичної культури і спорту в області, а й сприяють боротьбі з дитячою злочинністю. Цю думку дещо розширив Микола Михайлович:
— За нинішніх скрутних часів планових змагань недостатньо для зростання майстерності юних спортсменів. І ми націлюємо керівників і тренерів дитячо-юнацьких шкіл і клубів спортивної спрямованості на проведення протягом року не менше 12 турнірів із залученням спонсорських коштів. При цьому я не применшую ролі ентузіастів, яким у Новомиколаївці є старший тренер з боротьби дзюдо Сергій Сахаров. Вірю, що цьому фахівцеві та його сподвижникам під силу зробити все можливе, щоб Меморіал Героя Радянського Союзу Михайла Плакси набув міжнародного статусу. До речі, завідуючий районним відділом освіти Анатолій Коломоєць запевнив мене, що наступний турнір проводитиметься на новому татамі.
Завітав на змагання дзюдоїстів і директор ДП «Запорізький кінний завод № 86» Петро Дубовик:
— Особисто я – прихильник вільної боротьби ще з тих часів, коли навчався в Ногайському радгоспі-технікумі. А до дзюдо небайдужий тому, що під орудою Сергія Сахарова займаються кілька хлопців з села Трудового, де базується наш кінний завод. Та й взагалі добре розумію, що спорт відволікає дітей від вулиці, непотрібних потягів до пияцтва і паління.
Призи турніру розігрувалися у 12 вагових категоріях і були вручені 48 учасникам, у тому числі – п’яти новомиколаївцям. Дмитро Бакаляр став переможцем змагань, Дмитро Пилипенко – срібним призером, а Сергій Антон, Кирило Галаган і Олександр Поставний – бронзовими.
— Наш район має давні спортивні традиції, — розповів нашому спортивному оглядачеві Станіслав Пеньковський. – Найбільшою популярністю серед дітей і молоді користуються футбол, дзюдо і баскетбол. А якщо казати про відділення кінного спорту районної ДЮСШ, де займаються 70 юнаків і дівчат, то ми – найкращі в СНД. Колекція нагород Запорізького кінного заводу налічує 22 призи, найпрестижніший з яких – «Дербі». Тут працюють хороші фахівці, наших спортсменів залучають до роботи на Київському іподромі. На жаль, розвиток масових видів спорту, зокрема того ж футболу, останнім часом уповільнився через фінансові проблеми. По селах залишилося дуже мало команд, нелегкі часи переживає і аматорський спортклуб «Таврія», який ледь тримається на плаву за рахунок спонсорських коштів. На жаль, охочих допомагати спорту обмаль. Їм би узяти приклад з директора ТОВ «Гайчур» Героя України Анатолія Головка, котрий є генеральним спонсором Меморіалу Михайла Плакси, директора молокозаводу Миколи Павелка, або з одного з найкращих фермерів області й найсумліннішого платника податків Едуарда Матвєєва. Завдяки його допомозі ДЮКФП придбав тренажери, які використовують юні дзюдоїсти, здійснюється фінансування змагань. Звичайно, дзюдо менш затратний вид спорту, ніж футбол: його кошторис складає 10 тисяч гривень на рік, а мінімальний кошторис АСК «Таврія» —70 тисяч. Я ж вважаю, що для повноцінного учбово-тренувального процесу і пристойних виступів районної футбольної команди, принаймні на обласному рівні, потрібно від 120 до 150 тисяч гривень. Саме на такі цифри дозволить вийти втілення в життя стратегічного плану розвитку АСК «Таврія», який я запропонував правлінню клубу.
— Оцініть, будь ласка, стан спортивної бази району.
— Приміщення, в якому знаходиться дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки, зводилося наприкінці 70-х років методом народної будівлі на місці колишнього млина (я тоді працював у редакції районної газети і теж брав участь у суботниках). З часом тут виникло провалля, і ми не лише його ліквідували, а й зробили капітальний ремонт споруди. Маємо достатньо спортивних залів і майданчиків при загальноосвітніх школах. На жаль, стан стадіону імена Олексія Андрєєва залишає бажати кращого, хоча поле я оцінив би на «четвірку»: його підсіяли за спеціальною технологію, й відразу травка зазеленіла. А от для глядачів бракує належних умов, як, між іншим, і для спортсменів. Уболівальникам ніде сісти, а футболісти позбавлені можливості прийняти гарячий душ після гри. Будемо якось вирішувати й ці питання. Сподіваємось на власні сили та на субвенцію, яка має надійти наступного року з обласного бюджету. На жаль, орендатори району не переймаються цими проблемами, оскільки їх не цікавить розвиток інфраструктури, особливо в соціальній сфері.
Уважно спостерігав за поєдинками на татамі, в яких брали участь вихованці Новомиколаївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей із важкими вадами мовлення, директор цього навчального закладу заслужений учитель України Володимир Польський. Зі спортом він здружився зі шкільної лави: має перші розряди з баскетболу, футболу, шахів, шашок, був чемпіоном області з легкої атлетики, донині грає у волейбол і вже три роки поспіль володіє титулом чемпіона району з гирьового спорту. Нагоду пересвідчитися у чудових організаторських якостях цієї людини я мав, ознайомившись з дбайливо доглянутим стадіоном «Олімпієць». Футбольне поле, два гандбольні, баскетбольний і волейбольний майданчики, гімнастичне містечко, бігові доріжки – ось неповний перелік спортивного господарства школи-інтернату.
— У нас навчаються 230 дітей віком від 5 до 18 років, — розповів Володимир Анатолійович, — і кожна дитина щодня бере участь у так званій спортивній годині з 16-ї до 17-ї. Для цього в кожному класі або групі обладнане спеціальне місце. Є в нас і кімнати лікувальної фізкультури, де займаються учні, що мають порушення моторної сфери —плоскостопість, сколіоз… Ці заняття сприяють розвитку точних координованих рухів, зміцнюють загальний фізичний стан дітей. Крім того, у нас працюють секції волейболу, баскетболу, настільного тенісу, дзюдо. В останній заняття з 35 дітьми веде Сергій Сахаров і його син Антон. Над кількома школами-інтернатами області шефствує американський бізнесмен Ларі Гільфорд. Зокрема, для нашої школи він придбав нові меблі й профінансував заміну вікон у головному копусі (відразу в спальних кімнатах потеплішало)… Панові Ларі також належить ідея проведення спартакіади між навчальними закладами, якими він опікується. І для нас дуже почесно було приймати ці змагання, в яких діти демонстрували свої навички в легкій атлетиці, силовій підготовці, естафетах, турнірах з ігрових видів спорту, шахів і навіть більярду.
— На дітей з вадами мовлення фізичні вправи, заняття спортом позитивно впливають?
— У плані реабілітації вони дуже корисні їм. Тому наш педагогічний колектив фізичному розвиткові дітей приділяє велику увагу. До того ж з пожвавленням спортивно-масової роботи учні охочіше відвідують школу.
Коли ми зайшли до спортивного залу школи-інтернату, бадьорий голос директора раптом змінився:
— Подивіться на цю довжелезну тріщину, що пересікає несучу стіну від стелі до підлоги. Вона з’явилася півтора місяці тому, і тепер ми думаємо, як власними силами вирішити цю проблему. А ремонтні роботи, між іншим, коштуватимуть щонайменше 100 тисяч гривень…
Начальник обласного управління фізичного виховання та спорту Микола Авраменко пообіцяв Володимирові Польському вийти з клопотанням на обласне управління освіти і науки щодо фінансування капітального ремонту спортивного залу школи-інтернату. Адже діти, скривджені долею, потребують подвійної уваги не тільки з боку іноземних бізнесменів, а й від держави, юними громадянами якої вони є.
смт Новомиколаївка

Плавання

На водних доріжках – олімпійське майбутнє
Наприкінці березня у басейні «Купава» Броварського вищого училища фізичної культури відбулися змагання з плавання «Діти – олімпійська надія України».
Ці традиційні змагання для 12-річних юнаків і 10-річних дівчат були організовані Всеукраїнським благодійним фондом сприяння розвитку фізичної культури, спорту і туризму та Комітетом з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, за сприяння Національного олімпійського комітету України, Міністерства України у справах, сім’ї, молоді та спорту й Федерації плавання України. Головна мета – виявлення обдарованих спортсменів для навчання в спеціалізованих закладах спортивного профілю. Учасників змагань привітала голова Фонду Валентина Шевченко та інші запрошені гості. Також було зачитано привітання від президента НОК України Сергія Бубки.У змаганнях взяли участь 255 спортсменів (110 дівчат та 145 юнаків), що представляли команди Автономної Республіки Крим, 21 областей нашої держави, міст Києва і Севастополя. Протягом двох днів на доріжках точилася запекла боротьба. Серед виступів запорізьких плавців варто відмітити перемоги на дистанціях 50 і 100 м батерфляєм Ганни Шевченко (СДЮШОР з водних видів спорту «Мотор Січ»). Запоріжанка отримала кубки, медалі та подарунки від Всеукраїнського благодійного фонду сприяння розвитку фізичної культури, спорту і туризму, Конгресу ділових жінок України, Федерації плавання України та дипломи від Оргкомітету. Одноклубники Ганни Ярослав Бут, Лєош Козаняк, Вадим Максименко і Максим Семич фінішували третіми в естафеті 4 х 50 м вільним стилем. Успіх своїх підопічних поділяють тренери Вікторія Гринь, Надія Шевченко, Віктор і Світлана Забуги..Дві нагороди завоював Ігор Доненко (СДЮШОР з плавання «Спартак-КПУ»): «срібло» -- на 50-метрівці батерфляєм, «бронзу» -- на такій же дистанції брасом.У вільний від змагань час учасники мали чудову можливість ознайомитися з історичними та культурними пам'ятками міста Києва та відвідати Музей спортивної слави України.
* * *
У полтавському басейні «Юність» фінішував чемпіонат Центральної ради ФСТ «Україна» серед вихованців ДЮСШ і СДЮШОР, що став відбірковим етапом до спартакіади «Стань у лави олімпійців!».
Сімнадцять нагород повезли додому вихованці СДЮШОР «Мотор Січ». Насамперед, відзначимо Марину Соколову, в активі якої – перемоги на дистанціях 100 і 200 м брасом, 400 і 200 м комплексного плавання, «срібло» на 200-метрівці батерфляєм, в естафетах 4 х 50 м і 4 х 100 м вільним стилем, 4 х 100 м комплексного плавання, де вона виступала разом з Анастасією Ящуренко (володаркою срібної медалі на 400-метрівці й бронзової – на 200-метрівці комплексного плавання), бронзовою медалісткою плавання на 200 м на спині Анастасією Огарковою та Іриною Тесленко.Одноклубникові Марини Олексію Легейді не було рівних на 100-метрівці плавання батерфляєм, а Олексій Григор’єв став володарем п’яти бронзових нагород, три з яких він виборов на дистанціях 100, 200 і 400 м плавання вільним стилем, ще дві – в естафетах 4 х 50 і 4 х 100 м вільним стилем разом з Олегом Горчинським, Яном Миленьковським і Віктором Тємкіним.Підготували спортсменів «Мотор Січ», які в командному заліку були третіми, тренери Людмила Лебідь, Віктор і Світлана Забуги.