четвер, 31 січня 2008 р.

CПАРТАКІАДИ


НАЙСПОРТИВНІШІ ВИКЛАДАЧІ –

В ЗНТУ
У Запоріжжі протягом двох днів проходили змагання традиційної обласної спартакіади "Бадьорість, здоров’я, активне довголіття" за участю професорсько-викладацького складу і співробітників вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації.





Під час урочистого відкриття спартакіади її учасників вітали голова
ради ректорів вузів області, ректор ЗНТУ Сергій Бєліков, заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації

Віктор Захарчук і начальник Запорізького обласного управління фізвиховання та спорту Міністерства освіти і науки України Микола Авраменко. Останній вручив старшому викладачеві кафедри фізвиховання ЗНУ Валерію Баранову, проректору з соціально-виховної роботи Класичного приватного університету (ЗІДМУ) Сергію Білоусову і завідуючому кафедрою фізвиховання Таврійського державного агротехнічного університету Дмитрові Хассаю Почесні грамоти Комітету з фізвиховання та спорту МОН України, якими вони нагороджені за вагомий внесок у розвиток фізкультури та спорту серед студентської молоді.

Представники восьми вузів області визначали найсильніших у п’яти видах спорту. Найбільшого успіху досягла збірна Запорізького національного технічного університету, в активі якої перемоги в змаганнях з баскетболу, волейболу, кульової стрільби та настільного тенісу. В підсумку викладачі «машинки», яких надихала на перемогу завідуюча кафедрою фізкультури та спорту Людмила Соловйова, посіли перше загальнокомандне місце.
Другий показник – у збірної Запорізького державного медичного університету, чиї команди стали
срібними призерами спартакіадних турнірів з кульової стрільби, настільного тенісу й шахів. Третє загальнокомандне місце
посіла команда Запорізького національного університету, в активі якої другі місця в змаганнях з баскетболу і волейболу, треті – в турнірах з настільного тенісу та шахів. Подальші місця посіли збірні КПУ, ЗДІА, БДПУ, МДПУ, а замкнула турнірну таблицю, незважаючи на перемогу в шаховому турнірі, команда ТДАТУ.









Переможці й призери спартакіади в загальнокомандному заліку отримали красені-кубки, а кожна збірна – солодкі призи від обласного управління фізвиховання та спорту МОН України. Головне ж, переможці обласної спартакіади стануть основою при комплектуванні збірних команд для участі у Всеукраїнській спартакіаді професорського-викладацького складу та співробітників вищих навчальних закладів.


Коментар головного арбітра спартакіади, голови спортклубу ЗНТУ Валентина Бакуша:
— З кожним роком кількість команд-учасниць нашої спартакіади збільшувалася, й нині за її нагороди сперечалися викладачі практично всіх провідних вузів області. Якщо торік змагання проводилися з чотирьох видів спорту, то нині – з п’яти. А до
програми наступної спартакіади планується включити ще й міні-футбол і, можливо, плавання. Незважаючи на напружений характер турнірної боротьби й незалежно від зайнятих місць усі учасники залишилися задоволені цими стартами. Їм вдалося позбутися зайвого тягаря, що супроводжує будні й відчути себе молодими. Якщо казати про сюрпризи, то головною несподіванкою став успішний виступ збірної медичного університету, яка вперше увійшла до трійки призерів.
— А що допомогло команді ЗНТУ вибороти загальнокомандну перемогу?
— Усі наші викладачі шанують спорт. Кожної середи вони відвідують тренування з настільного тенісу, баскетболу, волейболу. А під час спартакіади вони довели, що є ще порох у порохівницях. Фундаторами нашого загальнокомандного успіху були викладачі кафедри фізкультури та спорту: в турнірі з кульової стрільби свою майстерність довела Наталія Голєва, душею нашої волейбольної збірної був її капітан Сергій Луценко, а тенісистів до перемоги привів чемпіон минулорічної Всеукраїнської спартакіади викладачів і співробітників вузів Сергій Мотуз.

Фото Володимира СВИРИДОВА

* * *
Фінішувала й обласна спартакіада серед викладацького складу вузів І – ІІ рівнів акредитації, в якій перемогу здобула збірна Мелітопольського державного промислово-економічного технікуму (директор – Дмитро Бойко, керівник кафедри фізкультури – Володимир Бунін).
Цікаво, що мелітопольці посіли другі місця у всіх видах програми, але цього вистачило, щоб відсвяткувати загальнокомандну перемогу. Серед лауреатів спартакіади – шахісти Оріхівського аграрного технікуму, волейболісти Дніпрорудненського індустріального технікуму і команда з настільного тенісу Запорізького радіоколеджу.

понеділок, 21 січня 2008 р.

Юні знавці олімпійського спорту

Завершився фінальний етап обласного туру Всеукраїнської вікторини «Знавець олімпійського спорту», що проводиться серед учнів загальноосвітніх шкіл за ініціативою Національного олімпійського комітету України спільно з Міністерством освіти і науки, Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту і Олімпійською академією.
На першому етапі у вікторині брали участь усі бажаючі учні 1-4-х і 5-9-х класів. Потім був другий тур, за підсумками якого 18 переможців районних і міських турів вийшли до обласного фіналу, де розіграли призові місця й путівки на всеукраїнський фінал вікторини.
Учасники обласного фіналу, що був організований обласним відділенням НОК України, обласним управлінням з фізичного виховання та спорту МОН України та правлінням благодійного фонду «Добра надія», продемонстрували високий і достатній рівень знань за тематикою стародавніх Олімпійських ігор та історії сучасних Ігор. Переможцем серед учнів 1-4-х класів став Дмитро Славський (4-й клас Гуляйпільської ЗОШ, вчитель Л. Науменко). Серед учнів 5-9-х класів першість виграли восьмикласник Великознам’янківської ЗОШ № 3 Кам’янсько-Дніпровського району Дмитро Попадинець (вчитель А. Прилипко) і дев’ятикласник гімназії № 5 міста Мелітополя Микола Мовчан (вчитель Л. Марінова).
Переможці вікторини та їхні наставники були нагороджені грамотами обласного управління з фізичного виховання та спорту МОН України та подарунками. Фінальний тур Всеукраїнської вікторини «Знавець олімпійського спорту» відбудеться в березні 2008 року в Києві.

понеділок, 14 січня 2008 р.

ВІТАЙМО!

Сьгодні свій День народження святкує завідуюча кафедрою фізичної культури та спорту ЗНТУ Людмила Соловйова.
Зичимо Вам, шановна Людмила Григорівна, щастя, бадьорості, нових звершень у благородній справі підготовки не тільки кваліфікованих, а й міцних здоров’ям кадрів!

Запорізьке обласне управління фізичного виховання та спорту МОН України


пʼятницю, 11 січня 2008 р.

Актуальне інтерв’ю

Микола АВРАМЕНКО: «Шлях до Олімпу
починається зі спартакіад школярів»
Про стан фізичного виховання школярів наш спортивний оглядач бесідує з начальником обласного управління фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Миколою АВРАМЕНКОМ.
— Миколо Михайловичу, які заходи залучення школярів до активних занять спортом, окрім планових уроків фізкультури, сьогодні застосовуються?
— Свого часу в Україні були започатковані уроки фізкультури з елементами футболу. За сприяння президента Федерації футболу України Григорія Суркіса в 2004 році в області було збудовано 17 футбольних майданчиків зі штучним покриттям, останніх трьох років уже за сприяння Мінсім’їмолодьспорту – ще 15. Десь 30 – 40 відсотків цих споруд передано на баланс загальноосвітніх шкіл. Та, на жаль, хороше починання не мало логічного завершення. Досі в штатних розкладах шкіл немає ставок для персоналу, який би здійснював благоустрій й охорону цих майданчиків, що, між іншим, не мають освітлення. Тож є випадки, коли їх нівечать. Широкому впровадженню футбольних уроків заважає й дефіцит фахівців відповідного профілю, а заплановані семінари з підготовки тренерів з числа викладачів фізкультури, на жаль, так і не були проведені через неприбуття лекторів з ФФУ.
— Але ж є інші форми оздоровлення школярів.
— Так. Ми активно співпрацюємо з методистом оздоровчого центру ВАТ «Запоріжтрансформатор» Раїсою Парубець. Вона є автором розробки «Здоровий учитель – здорова дитина – здорова родина», яка має міжнародний сертифікат, котрий засвідчує, що ця праця пройшла наукову і громадську експертизу. Ця розробка успішно впроваджується в 99-й, 100-й, ще в 16 школах обласного центру, її включено до проекту програми «Комбіноване навчання». Парубець цілком закономірно вважає, що кожна людина може досягти гармонійного розвитку ще в шкільному віці. Потрібно тільки для досягнення цієї мети об’єднати зусилля батьків, вчителів і дітей. Приміром, під час занять у школі достатньо на початку кожного уроку присвятити лише три хвилини виконанню розробленого Раїсою Федотівною комплексу спеціальних вправ, спрямованих на саморегуляцію і реабілітацію організму. І керувати цим процесом може не тільки вчитель фізкультури, а й класний керівник, викладачі інших предметів… Як наслідок, до 99 відсотків учнів цих шкіл не скаржаться на здоров’я.
— Якимось чином цей цікавий досвід узагальнюється?
— У Запоріжжі Раїса Федотівна регулярно проводить конференції та семінари, в яких беруть участь і освітянські працівники. А ми направили розробку Раїси Парубець у Комітет з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, який підтримав це починання. До речі, у впровадженні цього досвіду виявляють зацікавлення в Росії, країнах Прибалтики.
— А в нашій країні?
На жаль, спрацьовує той факт, що Раїса Парубець не має вченого ступеня. І професура, кандидати та доктори наук, навіть наш інститут вдосконалення вчителів не можуть вибачити той виклик, який вона кинула офіційній медицині, фахівцям фізичної культури, які впроваджують її… на папері.
— Навчальний рік перетнув свій екватор. Якими стартами були наповнені ті чотири місяці, що минули, для школярів області?
— Головним стартом є спартакіада, яку можна вважати початковим етапом на шляху до великого спорту. Саме там народжуються майбутні чемпіони юнацьких молодіжних, Всеукраїнських ігор, Європи і світу. Чимало й відомих тренерів закладали фундамент перемог своїх підопічних саме з їхньої підготовки та участі в спартакіадах школярів. Спартакіада школярів проводиться в три етапи: першість шкіл, районні (міські) змагання серед команд загальноосвітніх шкіл, обласні фінали, в яких беруть участь збірні районних (міських) відділів освіти. Уже проведено фінальні змагання з трьох видів спорту з 12, що входять до програми 63-ї обласної спартакіади школярів. У легкоатлетичному кросі серед команд міст і районів Запоріжжя не було рівних школярам Комунарського району, серед команд сільських районів – юним пологівцям. Турніри з настільного тенісу, де до складу команди входили три хлопці й дві дівчини, виграли знов-таки комунарці та школярі Новомиколаївського району. І, нарешті, в змаганнях з гандболу серед міських команд перемоги святкували юнаки Ленінського і дівчата Шевченківського району. І це цілком закономірно, оскільки саме в цих регіонах обласного центру базуються спеціалізовані дитячо-юнацькі школи олімпійського резерву «ZTR» і № 3. У сільській місцевості законодавцями гандбольної моди на сьогодні є школярі Пологівського району, які виграли і юнацький, і дівочий турніри.
— Ви кілька разів згадали Комунарський і Пологівський райони. Мабуть, там найкраще поставлена робота із залучення школярів до регулярних занять спортом?
— Так. Але мушу визнати, що успіх, приміром, пологівців базується не тільки на ентузіазмі функціонерів з відділу освіти райдержадміністрації, тренерів місцевої ДЮСШ та шкільних вчителів. У Пологах – одна з найкращих в Україні баз: два зали 42х20 (кв. м), міні-футбольний і гандбольний майданчики зі штучним покриттям. З інших сільських районів виділю Новомиколаївський, школярі якого до тенісного «золота» додали ще й «срібло», завойоване на трасі легкоатлетичного кросу. Не байдуже ставляться до розвитку дитячо-юнацького спорту керівники Бердянського і Оріхівського районів. А в обласному центрі на комунарців рівняються Ленінський, Орджонікідзевський і Шевченківський райони.
— Наскільки масовими були спартакіадні змагання?
— Гадаю, що такому визначенню як масовість відповідав тільки легкоатлетичний крос, участь у якому проігнорували лише Веселівський і Чернігівський райони. На тенісний турнір не прибули школярі Бердянська, Мелітополя, Токмака, Енергодара, Вільнянського, Гуляйпільского, Запорізького, Кам’янсько-Дніпровського, Куйбишевського, Приморського і знов-таки Чернігівського районів. Інша справа – гандбол, вид спорту, хоча й популярний для нашої області, але доволі специфічний. На дорослому рівні він сьогодні культивується лише в професіональних клубах і в колі ветеранів, а коли востаннє проводилися змагання серед колективів фізкультури, важко й згадати. Тож не дивно, що в турнірах сільських районів брали участь лише по чотири команди.
— Можливо, причиною низької активності є брак коштів для делегування команд на змагання?
— Шість років тому з метою поліпшення позакласної навчально-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи у навчальних закладах освіти, боротьби з негативними явищами, необхідністю розв’язання соціальних проблем було видано наказ Міністерства освіти і науки України «Про утворення фізкультурно-спортивних клубів та їхніх осередків». На жаль, більшість директорів шкіл і вчителів фізкультури нашої області цей наказ проігнорували. Між іншим, існування такої громадської організації як ФСК за рахунок символічних членських внесків (до 10 гривень на рік з учня) дало б можливість створити спеціальний фонд, який забезпечував би виїзд команд на змагання, придбання інвентарю. І директорам шкіл не доводилося б посилатися на те, що кошторис не передбачає витрат на фізкультурно-спортивну роботу. Адже ні для кого не секрет, що адміністрації шкіл залучають батьківські кошти й на ремонт класів, придбання комп’ютерів…
— І все ж таки, є приклади створення таких ФСК?
— Перш за все, відзначу Гуляйпільську загальноосвітню школу № 1 (директор - Любов Каткова), яка була першопрохідцем у створенні фізкультурно-спортивного клубу. На базі цього навчального закладу проводяться не тільки спартакіадні змагання, а й всеукраїнські турніри з гандболу, волейболу… Недарма керівник фізвиховання школи Олександр Яковенко, який свого часу прийняв педагогічну естафету від свого батька Василя Григоровича, визнаний кращим вчителем року. В умовах спортивного залу нестандартних розмірів він застосовує баскетбол 3 х 3, винахідниклом якого є сам. На жаль, приклад гуляйпільців підтримано лише в 130 школах області.
— А чи достатнє сьогодні фінансування спартакіадних змагань школярів? Як свідчить незмінний головний суддя обласних спартакіад школярів Петро Грабчильов, за радянських часів для організації подібних заходів у нашій області, а також для делегування юних спортсменів на республіканську та всесоюзну спартакіади облвно і облспорткомітет виділяли до 170 тисяч карбованців – чималі гроші.
— Нині ситуація дещо інша. Централізована стаття витрат лише одна – суддівство. Але згідно існуючих нормативів на нього витрачається настільки мізерна сума, що лише «невиправні оптимісти» з числа кваліфікованих арбітрів погоджуються обслуговувати наші змагання. Решта ж витрат – на харчування і проживання команд – здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. До того ж, нині існує усталена думка, що участь у спортивних змаганнях – справа добровільна (мовляв, ми живемо в демократичному суспільстві). Як результат, освітянські організації Бердянська ось уже протягом 10 років (!) не утруднюють себе турботами про формування та відрядження команд на спартакіади школярів. Останніх років такої ж позиції дотримується й керівники Мелітопольських міського відділу освіти. Водночас не можу не висловити подяку на адресу управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, управління освіти та науки облдержадміністрації, колективу обласної ДЮСШ, які надають всебічну допомогу в організації та проведенні змагань спартакіади школярів області.
— Досі наша розмова торкалася змагань школярів на теренах області. А як часто вони виїздять на турніри за її межами?
—У Всеукраїнській дитячій волейбольній лізі виступають чотири команди: три дівочі – обласної ДЮСШ (1991 – 1992 рр. народження), СДЮШОР «Орбіта» (1993 – 1994 рр. народження), Якимівської ДЮСШ – і юнаки Енергодара. Перші три вже забронювали собі місця у фіналі, який, не виключено відбудеться в лютому в Запоріжжі. Крім того, юні волейболістки обласної СДЮШОР під орудою заслуженого тренера України Любові Перебийніс стали чемпіонками першості Міністерства освіти та науки України. Наприкінці минулого року порадували юні гандболісти дитячо-юнацьких спортивних шкіл нашої області. Відразу шість команд – по дві від СДЮШОР № 3 і СДЮШОР «ZTR», по одній від СДЮШОР імені Юрія Лагутіна та Мелітопольської ДЮСШ – успішно виступили в зональних змаганнях Всеукраїнських турнірів на призи клубу «Стрімкий м’яч» і здобули путівки до фіналів, які відбудуться вже нинішнього року.
— Які ще старти школярів заплановані на друге навчальне півріччя?
— Перш за все, змагання з волейболу, баскетболу, міні-футболу, легкої атлетики й туризму за програмою обласної спартакіади школярів. Саме там формуватимуться склади збірних команд області для участі у фіналах ІІІ спартакіади школярів України. У квітні Бердянськ прийматиме обласний фінал змагань за програмою фізкультурно-оздоровчого патріотичного комплексу школярів «Козацький гарт». А травень подарує школярам області два заходи, що пройдуть в Запоріжжі – спартакіаду призовної молоді та «Старти надій».

Спартакіади

Широка географія переможців
Завершилася обласна спартакіада «Здоров’я» серед працівників профтехосвіти, яка зібрала понад 200 учасників.
У волейбольному турнірі перемогу здобула збірна Молочанського професійного аграрного ліцею на чолі з директором навчального закладу Віктором Пащиною. Друге і третє місця посіли відповідно команди Мелітопольського професійного ліцею залізничного транспорту і Запорізького професійного центру швейного і перукарського мистецтва.
У жіночому шаховому турнірі звання переможниці вкотре виборола Зоя Закутіна (ВПУ № 23), у чоловічому – Віктор Мишков (Запорізький професійний ліцей автотранспорту. У змаганнях шашкістів найсильнішими були Ніна Ласкова (Запорізький центр профтехосвіти) і Сергій Щебликін (Веселівський професійний аграрний ліцей). Співпрацівник останнього Юрій Бєліков завоював першість у змаганнях з настільного тенісу, а в жіночому турнірі поза конкуренцією була Ірина Паленко (Бердянський професійний машинобудівний ліцей).

понеділок, 7 січня 2008 р.

З Новим роком і Різдвом Христовим!

Дорогі друзі! З Новим роком! Нехай буде він добрим, щедрим на нові зустрічі, багатим на ідеї! Нехай буде він спокійним, без зайвих стресів і переживань, без стомлюючої гонки й авралів. Нехай принесе вам розуміння й підтримку колег і друзів, начальства. Нехай залишиться з вами любов, тому що "життя без любові, однаково , що вино без запаху, морська вода без солі". Нехай про любов вам скажуть ті, хто любить вас, але мовчить. Їм просто не вистачає впевненості в собі. Допоможіть їм знайти цю впевненість.

пʼятницю, 4 січня 2008 р.

Ювіляр

Фундатор спортивних традицій ЗНТУ
З досьє. Володимир Кирилович РЕВА народився 1 січня 1938 року в Хабаровську (Росія). Закінчив Горьківський технікум фізичної культури імені В. Чкалова і Київський державний інститут фізичної культури. Виступав за гандбольну команду майстрів «Запоріжалюмінбуд», у складі якої став срібним призером чемпіонату СРСР (1964 р.), майстром спорту. В 1960 – 1994 роках – викладач, завідувач кафедрою фізвиховання ЗМІ імені В. Чубаря (нині – ЗНТУ). Згодом працював директором ДЮСШ № 12 міського управління освіти, тренував чоловічу баскетбольну команду «Феро-2». Протягом 15 років очолював жіночу збірну області з баскетболу.

…По закінченні КДІФК Володимир Рева мав можливість залишитися в столиці (його запрошували на навчання в аспірантурі вузу), але кілька однокурсників отримали розподіл до Запоріжжя, тож і наш ювіляр зробив вибір на користь дружби. Так він опинився на кафедрі фізвиховання Запорізького машинобудівного інституту. Однак те, що побачив Володимир, не викликало в нього великого ентузіазму: після просторої бази київського інституту спортзал «машинки» здавався йому мізерним. Не в захваті від новоспеченого викладача був і ректор ЗМІ Павло Михайлов…
Втім, як часто буває, перші враження виявилися оманливими. Невдовзі молодий фахівець уже користувався заслуженим авторитетом у своїх титулованих колег. Проте ті часи для нього були нелегкими: чуже місто, неналагоджений побут (тренування закінчувалися запізно, і лише тоді прямісінько в інститутському спортзалі він влягався відпочивати на розкладушці, щоб вранці вже проводити заняття у групах).
На початку своєї кар’єри Володимир Рева тренував вузівські баскетбольні, волейбольні, гандбольні команди, іноді й сам виходив на ігровий майданчик. Встигав навіть захищати кольори гандбольної команди майстрів «ЗАБ». Та поступово визначив пріоритетний для себе вид спорту – баскетбол.
Коли Володимирові Кириловичу виповнилося 26, його призначили завідувачем кафедри фізвиховання ЗМІ, де він зарекомендував себе вмілим організатором. За його безпосередньої участі здійснювалося будівництво спорткомплексу «машинки», і 1968 року кафедра відсвяткувала своє новосілля. Отже, у вузі з’явилися нові можливості для розвитку фізичної культури та спорту.
А ще Володимир Рева відзначався принциповістю й вимогливістю, в тому числі й до себе, не визнавав розхлябаності. Він ретельно готувався до тренувань, навантаження розраховував по хвилинах, враховуючи індивідуальні особливості гравців. Як наслідок, очолювані ним чоловіча й жіноча баскетбольні команди «машинки» вдало виступали в міських та обласних змаганнях, а дівчата навіть виграли срібні нагороди першості вузів України. Серед тих, хто опановував секрети спортивної майстерності під орудою Володимира Кириловича, чимало відомих нині людей – В’ячеслав Богуслаєв, Віктор Венгеренко, Віталій Мозговий, Валерій Бахтін, Віктор Гук, Олена Сєдова, Лілія Цукровська, Віра Бабич…
Володимир Кирилович вважає, що йому таланило на ректорів: і Павло Андрійович Михайлов, і Веніамін Степанович Попов горою стояли за спорт. Але – за спорт як додаток до освіти, а не замість неї… І все ж таки тринадцять років тому, після 34-річної роботи в «машинці», через серйозні суперечності з тодішнім ректором «машинки» Петром Краснокутським Володимир Рева змушений був залишити пост завідувача кафедрою. Та він знайшов себе на посту директора ДЮСШ № 12, а за сумісництвом виконував і тренерську роботу. Вихованці Володимира Кириловича нині грають у різних командах країни, та якщо матч за їхньою участю в Запоріжжі – обов’язково знайдуть свого наставника, котрого завжди можна побачити серед уболівальників.
Любов до баскетболу Володимир Рева прищепив і своєму синові Олексію, котрий замінив батька на посту директора ДЮСШ № 12 і тренера університетської команди. А вільний час, що з’явився, Володимир Кирилович віддає своїй родині, особливо онукам. Саме в їхньому колі він відзначив 1 січня 70-річний ювілей.
Учні й колеги Володимира Кириловича бажають йому бадьорості, невичерпного оптимізму, здійснення усіх побажань, які він почув цих днів.
Людмила СОЛОВЙОВА,
завідувачка кафедрою фізичної культури та спорту ЗНТУ

Відлуння спортивного року

КРАЩІ В СИСТЕМІ ПРОФТЕХОСВІТИ
Обласне управління фізичного виховання та спорту МОН України визначило трійку кращих спортсменів у системі професійно-технічної освіти за підсумками 2007 року.
При розгляді кандидатур до уваги бралися активність учнів у спортивних заходах, результати їхніх виступів на обласному і всеукраїнському рівні. Отже, наводимо прізвища лауреатів спортивного року, які подаються за алфавітом:
Кирило КАРНАУХ (Запорізький професійний будівельний ліцей, футбол);
Станіслав РАУ (Запорізький професійний ліцей автотранспорту, баскетбол);
Анастасія ХІЦУН (Мелітопольський будівельний центр профтехосвіти, баскетбол).

Апарат управління








Микола Михайлович АВРАМЕНКО. Начальник управління. Майстер спорту СРСР з вільної боротьби. Суддя національної категорії.

























Наталя Іванівна МЯЧИНА. Начальник навчально-спортивного відділу.













Світлана ГОНТАР. Провідний спеціаліст навчально-спортивного відділу. Кандидат у майстри спорту з легкої атлетики. У 2005 - 2008 роках працювала тренером з плавання СДЮШОР з водних видів спорту "Мотор Січ".  















Олексій Вікторович ЗАБРОДА. Провідний спецаліст навчально-спортивного відділу.