четвер, 25 лютого 2010 р.

Настільний теніс

ПЕРЕМОГУ СВЯТКУВАЛИ ГОСПОДАРІ
У спортивному залі Запорізької державної інженерної академії відбулися змагання з настільного тенісу в залік обласної студентської спартакіади вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації.
Командну перемогу здобула збірна господарів турніру, кольори якої захищали Андрій Калуцький, Денис Хріпченко і Злата Лагдишук. Друге місце посіли студенти Запорізького національного університету, третє – ЗНТУ. 

суботу, 20 лютого 2010 р.

Футзал

До медалей залишалися… секунди
Драматично для команди Запорізького Класичного приватного університету  склався матч за третє місце в чемпіонаті України серед вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації, що фінішував у Палаці спорту ВАТ «ЗАБ».
Перший тайм протистояння запоріжців і студентів Харківської державної академії фізичної культури не віщував неприємностей команді Володимира Кочегарова: на 10-й хвилині зустрічі Антон Якайтес відкрив рахунок, очоливши з 8 голами список бомбардирів турніру. Та коли до фінальної сирени залишалося дев’ять секунд, харків’яни встановили рівновагу – 1:1. Таким чином, як і напередодні, долю зустрічі мали визначити післяматчеві пенальті. І знову команді КПУ не поталанило – 4:5 і четверте підсумкову місце.
«Сухою» нічиєю (0:0) завершилась і фінальна гра між збірними Слов’янського державного педагогічного університету і Національного університету харчових технологій із Києва. Пенальті краще пробили слов’янці -- 4:2, які й вибороли чемпіонські нагороди. Втім, переможеним нема чого засмучуватися. Своїм торішнім «срібним» виступом на чемпіонаті Європи серед студентів збірна Сумського державного університету підвищила квоту Україні до двох команд. Тож обидва фіналісти запорізького чемпіонату представлятимуть нашу державу на цьогорічній континентальній першості.
Безумовно, відвідувачів нашого сайту цікавить, як же завершили свої виступи команди інших запорізьких вузів. Збірна ЗДІА, обігравши з рахунком 3:0 студентів Дніпропетровської фінансової академії, посіла сьоме місце, а команди медичного і національного університетів – відповідно одинадцяте і дванадцяте місця.

пʼятницю, 19 лютого 2010 р.

Футзал

КПУ: є шанс здобути «бронзу»
У суботу, 20 лютого, в Палаці спорту «ЗАБ» відбудуться вирішальні матчі Х чемпіонату України серед вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації.
А напередодні відбулися півфінальні ігри. Команда Слов’янського державного педагогічного університету з рахунком 2:0 (0:0) перемогла студентів Харківської державної академії фізичної культури.
Непередбачуваний характер носила зустріч команд Запорізького Класичного приватного університету і столичного Національного університету харчових технологій. Рахунок у першому таймі відкрили кияни, та буквально дві хвилини по перерві Дмитро Коломієць встановив рівновагу. Протягом семи наступних хвилин запорізький голкіпер Павло Пічов пропустив ще два м’ячі, в тому числі й автогол Миколи Левченка  -- 1:3. Минуло ще три хвилини, і зусиллями Дмитра Харченка і Антона Якайтеса рахунок знову став нічийним. Під завісу зустрічі суперники обмінялися голами – 4:4, тож долю її вирішували пенальті. В цій «лотереї» більш поталанило майбутнім харчовикам. Антон Якайтес, що сподівався стати героєм зустрічі, став у ворота, але змушений був чотири рази капітулювати, на що запоріжці відповіли лише одним влучним ударом.
Отже, у вирішальному матчі за чемпіонське звання об 11:00 зустрінуться команди СДПУ і НУХТ, а годиною раніше студенти Класичного приватного університету і Харківської державної академії фізкультури розіграють «бронзу».
А на що ж розраховує решта запорізьких команд? Студенти Запорізької інженерної академії сперечатимуться зі збірною Дніпропетровської фінансової академії за сьоме – восьме місця, команди ЗНУ і ЗДМУ – за одинадцяте – дванадцяте. 

Футзал

Студенти КПУ – в півфіналі

У Палаці спорту «ЗАБ» відбулися чвертьфінальні матчі Х чемпіонату України серед вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації.

Сенсаційну перемогу здобула команда Запорізького класичного приватного університету. Підопічні Володимира Кочегарова вщент розгромили дворазових призерів чемпіонатів країни  серед студентів – футзалістів Національного університету фізичного виховання та спорту України – 4:0 (1:0).
В інших матчах зафіксовано такі результати: ХДАФК (Харків) – СДУ (Суми) -- 1:1 (пенальті – 3:2), СДПУ (Слов’янськ) – ДДФА (Дніпропетровськ) – 2:0 (1:0), НУХТ (Київ) – ЗДІА (Запоріжжя) – 9:4 (5:1).

Сьогодні у Палаці спорту «ЗАБ» -- півфінальні зустрічі:
11:00. ХДАФК – СДПУ;
12:00. НУХТ – КПУ.    

четвер, 18 лютого 2010 р.

Ігри чемпіонів-2010

Третє чемпіонство школярів Чубарівки

Минулої середи головна спортивна споруда Запорізької області – Палац спорту «Юність» -- приймала учасників регіонального туру Всеукраїнських учнівських змагань «Біола – Ігри чемпіонів». Символічно, що управління освіти та науки облдержадміністрації оголосило 17 лютого Днем здоров’я.
Двадцять одна команда загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі дев’яти із сільських районів області, залучилася до суперечки за єдину путівку на фінальну частину Ігор чемпіонів, яка відбудеться у травні в Міжнародному дитячому центрі «Артек». На жаль, ожеледиця на дорогах завадила прибути до Запоріжжя командам із Енергодара, Михайлівського, Токмацького та інших районів. Чотири години добиралися до обласного центру дворазові  переможці попередніх обласних фіналів Ігор чемпіонів – учні Чубарівської загальноосвітньої школи (Пологівський район) – і навіть спізнилися на півгодини. Організатори змагань, поважаючи чемпіонів, змушені були здвинути на деякий час врочисте відкриття заходу.
І от нарешті учасників вітають начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Микола Авраменко, почесний президент Федерації бодібілдингу України та Клубу чемпіонів «Біола» Андрій Долгокір, олімпійська чемпіонка Сеула-88 зі спортивної гімнастики Ольга СтражеваРозпочинається цікава, захоплююча боротьба. Кожна з команд намагається продемонструвати свої кращі якості, змагаючись на спеціальних надувних конструкціях. Але лише чотири найкращі колективи, що були визначені за результатами двох кваліфікаційних конкурсів – естафети «Смуга перешкод» і «Стонога», потрапляють до фінального квартету, на який ще чекають випробування «Колесо», «Бій гладіаторів» і знову естафета…

Коли ж головна суддівська колегія, яку очолювала завідуюча кафедри фізичної культури і спорту Запорізького інституту післядипломної педагогічної освіти Олена Аксьонова, підбила підсумки змагань, всі фіналісти вишукались для нагородження. Звичайно, оплески лунали й на адресу четвертої команди, якою стала збірна Запорізького навчально-виховного комплексу «Основа», й на честь бронзових призерів – учнів Кушугумської спеціалізованої школи «Інтелект» (керівник – Людмила Абакуменко). Та коли традиційний ведучий Ігор чемпіонів Володимир Наконечний оголосив, що друге місце посіла команда загальноосвітньої школи № 72 з обласного центру (керівник – Жанна Рокова), мабуть, найбільше цьому раділи, підстрибуючи від щастя,  юні чубарівці. Ще б пак – вони втретє виграли звання чемпіонів, а разом із ним – і жадану путівку до Артеку!
Вчитель фізкультури Чубарівської ЗОШ Віктор Невілько розповів: 
- З  торішнього складу нашої команди залишилися лише шестикласник Іван Педаш і дев’ятикласниця Валентина Бродська. Не підвели й новачки, насамперед, капітан команди восьмикласник Олег Ткачук. Дуже переживав я, коли в кваліфікаційній стадії змагань травму отримала семикласниця Таня Сердюк. Але дівчинка виявила, я б сказав, хлоп’ячий характер. Ніжку забинтували, й вона продовжила участь у змаганнях. Тож ця перемога для нас є вдвічі приємною».
- Сьогодні, коли держава не знаходить коштів навіть на місцеві вибори, провести такий захід не дуже просто, -- вважає почесний президент Асоціації спортсменів «Клуб «Біола» Андрій Долгокір. – А наш клуб за підтримки однойменної торгової марки, регіональних відділень НОК України, «ЮніорБанку» та інших партнерів знайшов таку можливість. Я добре знаю характер організаторів Ігор чемпіонів і думаю, що вони не зупиняться на досягнутому, вдосконалюватимуть популярні учнівські змагання. Кожна дитина мріє побувати в Артеці, особливо ті, хто ніколи моря не бачив на власні очі. А перемога в Іграх чемпіонів гарантує таку можливість. Заради цього й варто проводити такі заходи. Я впевнений, що хтось із учасників цих змагань у майбутньому стане чемпіоном Європи або світу, учасником Олімпійських ігор.
А тепер слово директорові з організаційних питань Асоціації спортсменів «Клуб «Біола» Володимиру Наконечному:
- Запоріжжя – дев’яте місто на маршруті цьогорічних змагань «Біола –Ігри чемпіонів». Нам завжди приємно сюди приїздити, оскільки організоване все тут на найвищому рівні: кваліфіковані судді, дисципліновані діти, та й спортивні й освітянські керівники усвідомлюють значущість нашої акції. Обнадіюють і результати переможців: час, показаний школярами Пологівщини на «Смузі перешкод» (1 хвилина 19 секунд) і в конкурсі «Стонога» (47 секунд) – один із найкращих. Якщо ця команда добре підготується до артеківського фіналу, в неї будуть непогані шанси поліпшити свій торішній результат, коли чубарівці були четвертими.

Фото Анатолія ВЛАСОВА

Футзал

ЧВЕРТЬФІНАЛІСТИ ВИЗНАЧИЛИСЯ
Останній день групових турнірів Х чемпіонату України серед вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації, що проходить у Запоріжжі, визначив учасників великої вісімки, яка продовжить боротьбу за нагороди першості.
Група «А». Два лідери групи – збірна Сумського державного університету і команда Слов’янського педагогічного університету – в останньому матчі підписали мирну нульову угоду і, таким чином, з 7 очками посіли відповідно першу та другу сходинки підсумкової таблиці. Студенти ЗНУ спромоглися обіграти житомирську МАУП – 4:3 (3:2), і тепер у втішному турнірі за 9 – 14-е місця зустрінуться з переможцем пари ТНЕУ (Тернопіль) – МЕГІ (Макіївка).
Група «В». Нічийний підсумок зустрічі команди Запорізького класичного приватного університету і Тернопільського національного економічного університету – 5:5 (2:1) вивів підопічних Володимира Кочегарова у фінал. А перемогу в цій групі зі стовідсотковим результатом святкувала команда Національного університету харчових технологій із Києва.
Група «С». Збірна Дніпропетровської державної фінансової академії  стала переможцем цієї групи, а друге місце посіли студенти Харківської державної академії фізичної культури, які здолали опір запорізьких «медиків» - 2:1 (0:0).
Група «D». Столична команда Національного університету фізичного виховання та спорту України, зігравши внічию зі збірною Кам’янець-Подільського національного університету – 0:0, набрала 7 очок і посіла перше місце. Ще одну путівку до чвертьфіналу вибороли студенти Запорізької державної інженерної академії, які зіграли внічию – 2:2 (1:1) -- з командою Макіївського економіко-гуманітарного інституту.
Сьогодні, 18 лютого, у Палаці спорту «ЗАБ» відбудуться чвертьфінальні матчі:
11:00. СДУ(Суми)  – ХДАФК (Харків)
12:00. ДДФА(Дніпропетровськ) – СДПУ (Словянськ)
13:00. НУХТ (Київ) – ЗДІА (Запоріжжя)
14:00. НУФВСУ (Київ) – КПУ (Запоріжжя)

вівторок, 16 лютого 2010 р.

Футзал

ФАРТ ОБМИНУВ ЗАПОРІЖЦІВ
У спорткомплексах двох запорізьких університетів – Національного та Класичного приватного – тривають ігри групових турнірів Х чемпіонату України серед вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації. Про їхні результати повідомляє головний арбітр змагань Володимир Бєляєв.
Група «А». Після того, як один із фаворитів чемпіонату – збірна Сумського державного університету – здобула перемогу над одним із господарів змагань – командою ЗНУ – 5:0 (3:0), а студенти Слов’янського педагогічного університету довели свою перевагу над МАУП (Житомир) – 2:1 (1:0), два учасники плей-офф від цієї групи визначилися достроково.  
Група «В». Другий виграш до свого активу записали й студенти Національного університету харчових технологій з Києва, які завдали поразки команді Запорізького класичного приватного університету – 3:1 (0:0). Тепер все залежатиме від підсумку зустрічі запоріжців з командою Тернопільського національного економічного університету. Господарів влаштує навіть нічия.
Група «С». Збірна Дніпропетровської державної фінансової академії  здолала опір запорізьких «медиків» - 3:1 (1:1) і, таким чином, набравши 6 очок, вийшла до плей-офф.
Група «D». Студенти Запорізької державної інженерної академії зазнали першої поразки – 2:6 (2:4) - від столичних футзалістів із Національного університету фізичного виховання та спорту України, які набрали 6 очок і забезпечили собі вихід у плей-офф. Наступний суперник запоріжців – команда Макіївського економіко-гуманітарного інституту – зазнала невдачі в зустрічі зі збірною Кам’янець-Подільського національного університету -- 0:3 (0:0).
17 лютого – останній ігровий день групових турнірів. А о 15-й годині в приміщенні спорткомплексу ЗНУ відбудеться установча конференція Всеукраїнської студентської ліги міні-футболу 

Футзал




ХТО СТАНЕ ОДИНАДЦЯТИМ ЧЕМПІОНОМ?
У спорткомплексах двох запорізьких університетів – Національного та Класичного приватного – 15 лютого розпочалися матчі групових турнірів Х чемпіонату України серед вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації.
Група «А». Відразу відзначимо перемогу віце-чемпіона Європи серед студентів – збірної Сумського державного університету – над МАУП (Житомир) – 2:0 (2:0). А от господарі спорткомплексу – студенти ЗНУ – з рахунком 1:6 (0:3) поступилися команді Словянського педагогічного університету.
Група «В». Позаторішні чемпіони України – студенти Національного університету харчових технологій з Києва – легко обіграли команду Тернопільського національного економічного університету – 6:2 (2:1).
Група «С». Дворазовий чемпіон України – збірна Дніпропетровської державної фінансової академії – здолала опір студентів Харківської державної академії фізичної культури – 4:3 (3:2).
Група «D». З перемоги над командою Кам’янець-Подільського національного університету – 3:2 (1:1) розпочали свій виступ у чемпіонаті студенти Запорізької державної інженерної академії. Столичні футзалісти з Національного університету фізичного виховання та спорту України завдали відчутної поразки команді Макіївського економіко-гуманітарного інституту – 5:0 (1:0).

четвер, 4 лютого 2010 р.

ОЗДОРОВЧІ СТАРТИ ВИКЛАДАЧІВ

Протягом трьох днів тривали старти обласної спартакіади професорсько-викладацького складу та співробітників вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації.
Змагання з трьох традиційних видів програми – волейболу, настільного тенісу та шахів – базувалися в Запорізькій державній інженерній академії. Під час урочистого відкриття спартакіади учасників вітали голова ради ректорів вузів Запорізької області, ректор ЗНТУ Сергій Бєліков, начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Микола Авраменко і ректор ЗДІА Володимир Пожуєв.
У змаганнях з настільного тенісу другий рік поспіль командну перемогу здобули викладачі Запорізького національного університету, що виступали у складі Валерія Домнича, Володимира Фаворитова та Лілії Гальченко. Остання виборола й особисту першість і вважає, що їй дуже допомогла присутність доньки Ганночки, котра палко вболівала за маму. Вирішальне значення в остаточному розподілі місць мав принциповий виграш збірної ЗНУ у викладачів «машинки», яким не допомогла навіть особиста перемога одного із найсильніших запорізьких тенісистів – старшого викладача кафедри фізичного виховання та спорту ЗНТУ Сергія Мотуза. Відтак його команда змушена була поступитися й другим місцем, яке посіла збірна ЗДМУ.
У волейбольному турнірі перше місце вибороли викладачі інженерної академії на чолі з капітаном команди – головою студентського профкому ЗДІА Вадимом Баєвим. Господарі змагань, яких дружно підтримували не тільки колеги, а й студенти академії, з однаковим рахунком 2:1 завдали поразок збірним ЗНУ та ЗНТУ, що посіли відповідно друге і третє місця, хоча в їхніх складах грали такі визнані майстри, як Сергій Попов і Сергій Луценко. Викладачі ж медичного університету поступилися «академікам» у двох партіях.
У команди ЗНТУ, яку надихала на перемогу завідувачка кафедри фізвиховання та спорту Людмила Соловйова, два комплекти золотих нагород. По-перше, вони виграли шаховий турнір, випередивши медиків і аматорів інтелектуальної гри з національного університету, а по-друге, як і очікувалося, їм не було рівних у власному тирі. Втім, їхній успіх у змаганнях зі стрільби з пістолету – цілком закономірний. Адже команду ЗНТУ очолює заслужений тренер України Любов Грищенко. На наступних призових місцях розташувалися збірні ЗДМУ і ЗДІА.
Чіткій організації спартакіадних змагань сприяла налагоджена робота суддівська колегія, яку очолював завідувач кафедри фізвиховання та спорту ЗДІА Олександр Кузьменко. Він вважає, що цілком слушно організатори спартакіади вирішили відмовитися від таких травмонебезпечних видів спорту, як баскетбол і міні-футбол. У решті ж видів програми інтриги вистачало, але вона була б ще вищою, якби негода не завадила прибути до Запоріжжя командам Бердянського і Мелітопольського державних педагогічних університетів, а команда КПУ не відмовилася від участі в спартакіаді через хворобу групи викладачів.
Ось як прокоментував підсумки спартакіади начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту МОН України Микола Авраменко :
- Свого часу ці змагання ми задумували як фестиваль спорту, коли на перше місце виходить не результат, а спілкування вузівської інтелігенції на спортивних майданчиках і поза ними. Але спортивна складова переважила. Викладачі й співробітники вузів виходять на ці старти не тільки заради забезпечення участі команди свого вузу в змаганнях з того чи іншого виду спорту, а прагнуть перемагати. Адже більшість із них відвідують заняття у групах здоров’я, беруть участь в аналогічних спартакіадах своїх вузів, тобто готуються до наших турнірів протягом всього навчального року. І оскільки фізкультура і спорт стала для професорів, доцентів, викладачів, лаборантів захопленням, якому присвячується вільний час, вони є провідниками здорового способу життя й серед студентів.


Фото Анатолія ВЛАСОВА