вівторок, 7 червня 2016 р.

СВЯТО КОЗАЦЬКОЇ ЗВИТЯГИ



Свято козацької звитяги
Костянтин РИЖОВ
Відроджуючи бойові традиції українського народу, Всеукраїнська федерація «Спас» під патронатом Міністерства молоді і спорту України  провела в Запоріжжі Всеукраїнські змагання з боїв «Лава на лаву» на Кубок князя Святослава Хороброго.
У турнірі, що відбувся минулої суботи в Центральному парку культури і відпочинку «Дубовий гай», взяли участь чотири команди – «Дніпро» з однойменного міста, «Булава» з Енергодара, «Спас-Cприяння» і «Хортиця» (обидві – Запоріжжя).
Свято козацької звитяги та мужності привернуло увагу багатьох фахівців спорту: заступника начальника управління молоді фізичної культури та спорту Запорізької облдержадміністрації Едуарда Багірова, президента Запорізької обласної федерації важкої атлетики Олександра Константинова, голови клубу «Штурм» (Дніпро) Ірини Герліванової, президента запорізької обласної ліги боксерських клубів Віталія Синякова, президента СК «Хорта» Антона Карнауха. Урочисте відкриття  розпочалося під звуки козацьких тулумбасів парадом команд-учасниць. Відкрив турнір президент Всеукраїнської федерації «Спас», радник Міністра молоді та спорту України Олександр Притула. З вітальним словом до учасників змагань звернувся заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров, який підкреслив лідерство запорізьких спасівців у розвитку національних бойових мистецтв, визнання нашого обласного центру столицею українського козацтва.
Змагання розпочали лави наймолодших, 10-річних вихованців Запорізької школи «Спас». Після них у бій вступили козаки, й розпочалася запекла боротьба за Кубок князя Святослава Хороброго.
У проміжку між боями спортсменів підтримували своїм мистецтвом запорізькі артисти Анатолій Сердюк, Інна Гапон, Любов Камінська, ансамблі  «Пернач» та «Одна родина», а також кобзар із Києва Віталій Мороз, який згодом став до козацької лави і узяв участь у змаганнях.
Особливу увагу у глядачів викликали поєдинки з боротьби «навхрест» та «на поясах», які проводилися між сходами лав. Усі команди билися до останнього, не бажаючи поступатися супротивникам. Бійці показали високий рівень підготовки, волю до перемоги та козацький дух.
За підсумками боїв призові місця розподілилися таким чином: перше – «Булава» (отаман Володимир Тимошенко), друге – «Хортиця» (отаман (Павло Карякін), третє – «Спас-Сприяння» (отаман Роман Бутенко). Отже, Кубок князя Святослава Хороброго поїхав до Енергодара.
Всеукраїнські змагання з боїв «Лава на лаву» знову підтвердили, що Запоріжжя є козацьким центром України. Саме тут, як багато століть тому, гартується лицарський дух, зберігаються прадавні традиції виховання степових воїнів, охоронців рідної України.