середу, 18 вересня 2013 р.

Олімпійський урок – до здоров’я крок



Минулої суботи на каскаді фонтанів «Райдуга» та Набережній Дніпра розгорнулося масштабне спортивне видовище – Олімпійський урок, який у нашій країні вже дев’ятий рік поспіль проводять Національний олімпійський комітет спільно з Міністерством молоді та спорту, Міністерством освіти і науки України з метою популяризації олімпійського руху, розвитку фізичної культури і масового спорту. Нинішнього року цей захід був приурочений до Дня фізичної культури та спорту України.

Учасників свята вітав голова Запорізької обласної ради Віктор Межейко, котрий, зокрема сказав: «Фізична культура та спорт сприяють гармонійному розвитку особистості, зміцнюють здоров’я, а ще це – змістовне дозвілля. Наш депутатський корпус намагається приділяти цій соціальній сфері максимальну увагу. В області функціонують дві програми, спрямовані на розвиток фізичної культури та спорту».
Найголовнішим багатством громади Віктор Іванович назвав 67 дитячо-юнацьких спортивних шкіл. «Ми їх зберегли, і сьогодні це дозволяє запорізькому спорту перебувати на провідних позиціях. Крім того, у нас є кілька комунальних закладів: школа вищої спортивної майстерності, інтернат спортивного профілю, лікувально-фізкультурний диспансер, центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», – сказав голова обласної ради.
Віктор Межейко наголосив, що Запорізька область пишається, що в історію світового спорту увійшли імена наших земляків Якова Пункіна, Володимира Ященка, Леоніда Жаботинського, Дениса Силантьєва, Олени Жупиної, Ганни Сорокіної, Олесі Повх, Марії Рємєнь, Олексія Касьянова і багатьох інших. «Гандбольні та баскетбольні клуби нашої області, волейбольна команда «Орбіта» і футбольний клуб «Металург» - це спортивна візитна картка Запоріжжя», - сказав голова облради й висловив впевненість, що нинішнє покоління запорізьких спортсменів гідно продовжить славні традиції. При цьому Віктор Іванович запевнив: «Виконуючи доручення Президента України Віктора Януковича, в Запорізькій області спортивна інфраструктура розвиватиметься й «нарощуватиме м’язи».

Віктор Межейко повідомив, що орденами «За заслуги перед Запорізьким краєм» III ступеня нагороджені легкоатлети – заслужений майстер спорту Ганна Мельниченко і майстер спорту міжнародного класу Олексій Касьянов. За вагомий особистий внесок у розвиток фізкультури та спорту в Запорізькій області, відданість справі та високий професіоналізм Почесні грамоти облради та облдержадміністрації, подяки голови облради та голови облдержадміністрації отримала велика група функціонерів, тренерів і спортсменів регіону.

Заступник міського голови Юрій Каптюх вручив медалі виконавчого комітету Запорізької міської ради «За особистий внесок у розвиток міста Запоріжжя» вихованцеві ДЮСШ № 8, чемпіону Європи з боксу серед молоді Дмитру Замотаєву і чемпіону Європи з шашок-100 Денису Меженіну (ДЮСШ № 11). Почесними грамотами виконкому міської ради відзначені наставники чемпіонів Олександр Трюхан, Олег Компанієць та Ігор Кірзнер.

Після цього стартували понад 500 учасників легкоатлетичної естафети серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста, а для учнів профтехосвіти та студентів вищих навчальних закладів був організований забіг на 500 метрів. У рамках свята на території паркової зони відбувалися турніри з гандболу, міні-футболу, настільного тенісу, стрітболу, шахів і шашок, змагання веслувальників на тренажері «Концепт», а на Набережній проходила велогонка з вибуванням. Дошкільнята та учні початкових класів із задоволенням взяли участь у «Веселих стартах».Дитячо-юнацькі спортивні школи та федерації з різних видів спорту взяли участь у «Ярмарку спорту», під час якої був організований запис юних запоріжців до секцій, а вихованці цих ДЮСШ демонстрували своє вміння.

Найвидовищнішими були показові виступи майстрів спортивної, художньої та естетичної гімнастики, фехтування, волейболу, греко-римської боротьби, боксу, ушу, дзюдо, кікбоксінгу, стрільби з лука, традиційного козацького рукопашу «Спас».


Голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов відзначив пам’ятними сувенірами лауреатів спортивного липня – срібного призера Всесвітньої універсіади плавця Сергія Фролова і його наставника заслуженого тренера України Ігоря Бондаренка. Трьома днями раніше, коли на Запоріжжі стартував Олімпійський тиждень, на Олімпійському уроці в медичному університеті відбулося вшанування кращої спортсменки серпня Ганни Мальниченко та її наставника Дмитра Льопи.

Дитячо-юнацькі спортивні школи та федерації з різних видів спорту взяли участь у «Ярмарку спорту», під час якої був організований запис юних запоріжців до секцій, а вихованці цих ДЮСШ демонстрували своє вміння.
Найвидовищнішими були показові виступи майстрів спортивної, художньої та естетичної гімнастики, фехтування, волейболу, греко-римської боротьби, боксу, ушу, дзюдо, кікбоксінгу, стрільби з лука, традиційного козацького рукопашу «Спас».




Під завісу Олімпійського уроку студенти вищих навчальних закладів обласного центру влаштували масовий танцювальний флешмоб «За здоровий спосіб життя».


На фото Василя БІЧЕНКА: учасників свята вітає голова обласної ради Віктор Межейко; забіг студентів обласного центру; флешмоб нікого не залишив байдужим.