середу, 19 вересня 2012 р.

СПАРТАКІАДНЕ СВЯТО


Минулого тижня на запорізькому стадіоні «Локомотив» відбулося свято з нагоди відкриття щорічної обласної спартакіади серед учнівської та студентської молоді.
Після маршу-параду учнів професійно-технічних навчальних закладів та студентів вищих навчальних закладів зі словами вітання до них звернувся начальник Запорізького обласного управління з фізичного виховання та спорту Микола Авраменко. У нагородженні найкращих спортсменів області, переможців ІV Спортивних ігор школярів України та їхніх тренерів узяли участь уславлені олімпійські чемпіони Ольга Стражева і Олександра Рєзанова, а також дев′ятиразова чемпіонка СРСР з віськово-прикладного багатоборства Ганна Хлєвна. Урочисте відкриття спартакіади завершилося підняттям Державного Прапора та прапора Спортивної студентської спілки України, яке здійснили переможці ІV Спортивних ігор школярів України.

Окрасою свята стала легкоатлетична естафета серед учнів ПТНЗ та студентів ВНЗ, у якій взяли участь 24 команди професійно-технічних навчальних закладів, 15 збірних коледжів і 9 команд університетів.
У забігу учнів ПТНЗ перемогу святкували учні двох начальних закладів обласного центру – дівчата з вищого професійного училища сфери послу і юнаки з професійного ліцею автотранспорту.
В естафеті студентів коледжів абсолютну перемогу здобула збірна Запорізького металургійного коледжу ЗДІА, якій не було рівних у стартах і дівчат, і юнаків. Щоправда, в естафеті за участю прекрасної половини студентства майбутнім металургам гідну конкуренцію склала команда Запорізького гуманітарного коледжу, яка вперше бере участь в обласній спартакіаді.
У забігах серед студентів вищих навчальних закладів подвійну перемогу святкували команди Запорізького національного університету. Втім, якщо в жіночій естафеті до самісінького фінішу зберігалася певна інтрига – відрив лідера від спортсменок Запорізького національного технічного університету склав долі секунди, то чоловіча естафетна команда ЗНТУ відстала на три секунди.
Переможці і призери легкоатлетичної естафети отримали дипломи і почесні грамоти від обласного управління з фізичного виховання та спорту. 

ОЛІМПІЙСЬКЕ ЗАБАРВЛЕННЯ «РАЙДУГИ»


8 вересня площа на каскаді фонтанів «Райдуга» в Запоріжжі, прикрашена прапорами та різнокольоровими кульками, нагадувала імпровізований стадіон.  Та й тематика пісень, що лилися з гучномовців засвідчувала: тут має відбутися широкомасштабний Олімпійський урок, приурочений до Дня фізичної культури та спорту України.





З двох боків каскаду розташувалися 11 демонстраційних зон, на яких вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста презентували улюблені види спорту, а директори і тренери ДЮСШ надавали необхідну консультацію усім бажаючим.



І ось на подіум піднімаються герої п’яти літніх Олімпіад – дворазовий олімпійський чемпіон з важкої атлетики Леонід Жаботинський, чемпіон монреальської Олімпіади 1976 року гандболіст Олександр Рєзанов, олімпійська чемпіонка Сеулу-1988 зі спортивної гімнастики Ольга Стражева, бронзова призерка ХХХ Олімпійських ігор у Лондоні з легкої атлетики Олеся Повх. Їх та численних учасників свята вітав міський голова Запоріжжя Олександр Сін, який розповів про цільову програму розвитку фізичної культури та спорту в місті на найближчі чотири роки, а під завісу свого виступу вручив Олесі Повх сертифікати на придбання житла для неї та її подруги по олімпійській естафетній команді 4х100 м Марії Рємєнь. Почесні грамоти виконкому Запорізької міської ради отримали найкращі спортивні функціонери та тренери.
На імпровізованому спортивному майданчику свою майстерність демонстрували вихованці ДЮСШ козацького бойового мистецтва «Спас», відділення ушу ДЮСШ № 19, юні грації СДЮШОР № 5 з художньої гімнастики, клубу бойових єдиноборств «Прайм». Мешканців та гостей свята розважали костюмовані борці сумо.
На Набережній магістралі вже готувалися стартувати в легкоатлетичній естафеті учні загальноосвітніх навчальних закладів Запоріжжя, а учні професійних ліцеїв і студенти – в забігах на 500 метрів. Стартовий постріл здійснив почесний громадянин Запоріжжя Леонід Жаботинський.  


Тим часом естафету вітань прийняв заступник голови Запорізької обласної ради Микола Ярмощук, який виконав приємну місію вручення Почесних грамот облдержадміністрації дворазовому чемпіонові світу з гирьового спорту серед ветеранів Віктору Кремінському, тренерові з волейболу обласної школи-інтернату спортивного профілю Любові Перебийніс, Директорові ДЮСШ «Спас» Костянтину Рижову, заслуженому тренерові України зі стрибків у воду Тетяні Туровій. Подяками облдержадміністрації відзначені Іван Проскура, наставник чемпіона ХІV Паралімпійських ігор з плавання Олексія Федини, та Діана Колокот, перший тренер члена збірної України з художньої гімнастики Євгенії Гомон.
Микола Ярмощук вручив орден «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ ступеня директорові СДЮШОР № 1 за спортивної гімнастики Івану Кравченку, грамоти  і подяки обласної ради – провідним фахівцям спортивної галузі, а цінний подарунок – учасникові ХХХ Олімпійських ігор зі стрибків у воду Антону Захарову.
З величезною увагою слухали учасники свята слова вітання й подяки з вуст Олесі Повх і Леоніда Жаботинського.
Свої виступи подарували учасникам спортивного свята народний театр сучасної хореографії «Фенікс» та стадія популярної музики «Юність» обласного центру молоді.
Під завісу свята відбулося нагородження переможців та призерів легкоатлетичної естафети та забігів. На найвищі сходинки п’єдесталу пошани піднімалися естафетна команда багатопрофільного ліцею № 99, Катерина Клименко (ліцей сервісу), Вадим Солдатов (металургійний ліцей), Ксенія Лактіонова (металургійний коледж) та Олександр Роговнін (ЗНТУ).
Не залишилися без нагород і переможці традиційної олімпійської вікторини – учні Дмитро Билим (ЗОШ № 84) та Ігор Жихарєв (ЗОШ № 68).